Prohlášení SP ČR k otázce pojistného na sociální zabezpečení v 1. pololetí roku 2007

Vzniklá situace vytváří nejistotu jak pro firmy, tak i pro stát.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyjadřuje obavy ze situace, která vznikla kolem zákonné povinnosti výběru pojištění na sociální zabezpečení za první polovinu roku 2007. Jsme si vědomi toho, že základ řešení je v právní oblasti a v rozhodnutí soudu. Uvědomujeme si i možné dopady na státní rozpočet a na hospodaření firem.

 Vzniklá situace vytváří nejistotu jak pro firmy, tak i pro stát. Upozorňujeme v této souvislosti na význam kvalitní a stabilní legislativy pro celkové podnikatelské prostředí. Tento náš požadavek se opírá o špatné hodnocení úrovně legislativy, což jednoznačně vyplývá z našich šetření mezi 1600 členskými firmami. Dlouhodobě poukazujeme na nedostatky přípravy legislativy, a to i v průběhu jejího schvalování a přijímání v Poslanecké sněmovně ČR a v Senátu ČR.

 Vzhledem k narůstání nejistoty a nervozity považujeme za důležité celkovou situaci zklidnit. Proto jsme zahájili jednání s představiteli státu s cílem připravit se na možné alternativy vývoje. Dnes se sešli zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Konfederace podnikatelských a zaměstnavatelských svazů, Svazu obchodu a cestovního ruchu a Hospodářské komory ČR s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Šimerkou a s odborníky státní správy, kteří se podílejí na řešení vzniklého případu.

Požádali jsme ministerstvo financí o urychlené vyjádření k podaným žádostem o vrácení přeplatku z hlediska povinností daňového poplatníka. Současně upozorňujeme firmy, že promlčecí lhůta pro eventuální vrácení přeplatku na pojistném, které bylo zaplaceno v roce 2007, končí až 31. prosince 2012.

Účastníci porady se dohodli na tom, že jednání budou pokračovat na pracovní úrovni. Vývoj situace budou průběžně a důkladně vyhodnocován a budou analyzovány možné důsledky.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět