SP ČR: Export z ČR stoupá - podstatná bude udržitelnost poptávky v EU

Exportéry čeká rok zpevňování kurzu koruny a tím tvrdších konkurenčních podmínek na trhu EU.

Růst zahraničního obchodu, započatý loni v listopadu pokračuje i v lednu 2010, i když zatím zdaleka nedosáhl úroveň předkrizového roku 2008. Na místě je tedy střízlivé hodnocení a nepřeceňování výsledků. Růst porovnáváme vůči historicky nejhoršímu období, které náš vývoz zažil.

„Poprvé roste celý zahraniční obchod, tedy i dovoz, což je signálem, že dochází k ekonomickému oživení. Tomu nasvědčuje i vývoj zakázek ze zahraničí,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tahounem začínajícího trendu oživení je přitom výroba silničních vozidel, která počátkem loňského roku výrazně propadala.

„Očekáváme, že mírné oživení poptávky v Evropské unii, zejména v Německu, bude pokračovat v nejbližších měsících. Kritická však bude druhá polovina letošního roku,“ uvedl Oldřich Körner. Podstatná pro další vývoj exportu bude ovšem udržitelnost pro nás rozhodující poptávky v EU, která šlape na brzdu veřejných výdajů a vyčerpala masivní intervence typu šrotovného. Některé signály ze zemí sedmadvacítky jsou totiž varovné. Otázkou je i pokračování nastartovaného oživení ve Spojených státech a ve východní Asii.

„Pro vývozce nebude tento rok ani v případě mírného oživení snadný. Čeká je rok zpevňování kurzu koruny a tím tvrdších konkurenčních podmínek na trhu Evropské unie. Přístup k financím bude ještě stále složitější, než byl před krizí, a také nástroje finanční podpory exportu jsou dražší a jejich poskytování ze strany finančních institucí opatrnější,“ uvedl Oldřich Körner

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět