SP ČR: Průmysl v lednu 2010 - nadějný růst

Nad osudem tuzemského průmyslu visí řada rizik, která by mohla nynější nadějné výhledy srazit opět na kolena.

Po více než roce průmysl v České republice podruhé v řadě vzrostl, tentokrát o slušných 5,3 procenta. „To je dobrá zpráva, zejména s ohledem na skutečnost, že roste zahraniční poptávka a hodnota nových zakázek ze zahraničí, kam směřuje polovina výroby,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Tahounem jsou i po ukončení šrotovného v Evropské unii automobily, které mají velmi multiplikativní vliv na celý průmysl, například na výrobu plastů. Na druhé straně výroba ostatních dopravních prostředků, strojních zařízení nebo výroba základních kovů trpí dále nedostatkem zakázek, což se projeví křehkostí trendu růstu v příštích měsících.

„Rizikem zůstávají slabý růst v Evropské unii, další pokles průmyslu v EU po odeznění masivních vládních intervencí, křehký vývoj ve Spojených státech a udržitelnost růstu v Asii. Také úsporná opatření české vlády a samospráv se projeví v omezení veřejných investic do infrastruktury a dalších investic, což bude mít negativní vliv na stavebnictví. To se již teď masivně propadalo,“ uvedl Oldřich Körner.

Pro exportéry může být rizikem také posilování české měny. „Další posilování koruny ztíží pozici našich vývozců na zahraničních trzích a spolu s problémy v přístupu k úvěrům a pojišťování exportních zakázek nastaví vysoko laťku jejich konkurenceschopnosti,“ uvedl Oldřich Körner.

 Teprve udržitelnost křehkého oživení naznačí její další vývoj. Zaměstnavatelé proto očekávají, že vláda bude řádně a bez prodlení realizovat na tripartitě dohodnutých 38 krátkodobých opatření na podporu ekonomiky a pomůže průmyslu udržet nastartovaný trend oživení.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/prumysl.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět