SP ČR: I menší trhy jsou pro české firmy výzvou

Podnikatelská delegace doprovází českého premiéra do Kambodži, Mongolska a Arménie (24.4. - 1. 5.2010).  .

Na návštěvu Kambodžského království, Mongolska a Arménské republiky, pro české podnikatele jistě zajímavých zemí, odjíždí 24. dubna 17-členná česká podnikatelská mise, organizovaná Svazem průmyslu a dopravy. Jakkoliv jsou tyto tři země v řadě zásadních aspektů odlišné, jedno mají společné. Jedná se o perspektivní trhy, které skýtají určitý potenciál pro zvýšení české hospodářské přítomnosti. Zájmem Svazu průmyslu a dopravy ČR je, aby jednání na vysoké politické úrovni pomohla tento potenciál uvolnit a otevřela cestu pro české podniky k novým zakázkám.

„Jsou to pro naše firmy jistě zajímavé trhy, byť nejsou tak ekonomicky silné. Je však třeba využít každé příležitosti k hledání a nacházení nových zakázek. V případě Kambodži může další spolupráci podpořit mimořádný vztah ke králi Sihamoniovi, který v Česku studoval a ovládá český jazyk. V Mongolsku má český průmysl skvělou image a jistě důležitý je pro nás i fakt, že jedno procento tamního obyvatelstva hovoří česky nebo češtině rozumí. Arménie je sice malý trh, ale jakákoliv možnost vstoupit podnikatelsky do postsovětské země, je pro naše firmy užitečné,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který je v čele podnikatelské mise.

V Kambodži chtějí čeští podnikatelé navázat na úspěšné případy hospodářské spolupráce z minulých let. Svaz průmyslu a dopravy ČR spolu s Obchodní a průmyslovou komoru Kambodže připravil za tím účelem jednání s tamními partnery. Z české strany je zájem zejména o oblasti vodohospodářství a ochrany životního prostředí (čističky a úpravny vody), technologie pro potravinářský průmysl, pro chemický a petrochemický průmysl a obnovitelné zdroje energie. České firmy mají zájem také o účast v projektech rozvojové spolupráce, které jsou financovány mezinárodními institucemi. Návštěva by jim měla pomoci lépe pochopit podmínky, jež musí splnit, aby byly v příslušných výběrových řízeních úspěšné.

V Mongolsku řada českých firem již několik let úspěšně působí. Čeští podnikatelé budou při svých jednáních s mongolskými partnery navazovat na výsledky návštěv v předchozích letech i na závěry loňského zasedání Česko-mongolského smíšeného výboru. Svaz průmyslu a dopravy ČR organizuje do Mongolska již čtvrtou delegaci podnikatelů, kteří zde budou jednat o projektech v oblasti zdrojů a úpraven pitné vody, čištění průmyslových i městských odpadních vod, odstraňování starých ekologických zátěží, výstavbě infrastruktury, těžbě nerostných surovin, dodávkách technologií pro kožedělný a potravinářský průmysl a v neposlední řadě také o projektech rozvojové spolupráce. Svaz průmyslu a dopravy ČR vítá skutečnost, že některé z projektů, které jsou předmětem české rozvojové pomoci v Mongolsku, mají již svoje pokračování i v komerční oblasti. Zaměstnavatelé mají však zájem na tom, aby návštěva českého premiéra byla novým mezníkem ve vývoji vzájemných vztahů v tom smyslu, že podpoří proces postupného přechodu od spolupráce na bázi zahraniční rozvojové spolupráce k výraznější spolupráci na komerčním základě.

Arménie je poslední, ale neméně zajímavou zastávkou české delegace. Z arménské strany je patrný zájem především o technologie pro potravinářský průmysl, modernizaci letišť, technologie pro zemědělství a sklářské výrobky. Zajímavou příležitostí pro české firmy by mohla být rekonstrukce a rozšíření jerevanského metra, financovaná z prostředků EBRD, avšak také zapojení do výstavby nových vodních energetických zdrojů. České firmy budou chtít přesvědčit své partnery, že jejich řešení, technologie, kvalita a obchodní podmínky jsou přesně tím, co arménská strana potřebuje. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět