VÝZVA SVAZU PRŮMYSLU A DOPRAVY ČR POLITICKÉ REPREZENTACI

 .

Valná hromada Svazu průmyslu a dopravy ČR, nejvýznamnější zaměstnavatelské organizace v zemi, zastupující zájmy více než 30 odvětvových svazů a dalších členů, celkem více než 1600 firem, vyzývá českou politickou reprezentaci, z níž vzejde po všeobecných volbách nová vláda, k uskutečnění následujících opatření. Podnikatele a veřejnost žádá o podporu těchto požadavků.

 I.  Ozdravit veřejné finance a podniknout kroky k přijetí eura

Zastavit zadlužování státu a snížit deficit státního rozpočtu pod 3 procenta HDP do 2 let.

Nekontrolovatelné zadlužování veřejných financí je ve svém důsledku katastrofální nejen pro hospodářství, nýbrž i pro životní podmínky budoucích generací. Již dnes každý pracující občan přichází o zhruba 1.300,- Kč měsíčně, které stát platí jako úrok ze svého dluhu.

Pro udržení makroekonomické stability, ratingu ČR a vytvoření podmínek pro přijetí společné měny považujeme ozdravení veřejných financí v nejbližší budoucnosti za jeden z prioritních úkolů hospodářské politiky. Vyslovujeme plnou podporu budoucí vládě v realizaci programu zaměřeného na přijetí eura.

II. Místo zvyšování daní zamezit plýtvání a korupci ve veřejné správě

Odmítáme zvyšování daňové zátěže firem a občanů a přenášení problémů nehospodárnosti a korupce veřejných institucí na podniky a občany. Taková politika vede ve svém důsledku k podvázání ekonomického růstu a k dalšímu plýtvání veřejnými zdroji. Deficit veřejných financí nelze řešit navyšováním daňových povinností. Při odstraňování plýtvání považujeme za nezbytné vyřešit i problém korupce ve státní správě.

Požadujeme rychlá a účinná opatření ke zvýšení hospodárnosti státu a veřejných institucí a vytvoření a realizaci programu, jehož výsledkem bude moderní a efektivní veřejná správa a udržitelné veřejné finance. Stát musí dát záruku, že prostředky získávané od občanů a firem budou vynakládány účelně a hospodárně.

III.  Posílit konkurenceschopnost české ekonomiky

Podnikatelské prostředí je jedním z určujících faktorů, který bude rozhodovat o postavení České republiky v globální ekonomice. Proto je nezbytné zlepšit institucionální prostředí, podpořit efektivní rozvoj vědy a zejména aplikovaného výzkumu a inovací, provést nezbytné reformy v systému vzdělávání, zavést flexibilní pracovní právo podporující vznik nových pracovních míst, vytvořit podmínky pro fungování moderní infrastruktury.

Požadujeme od reprezentantů politických stran, aby svoji politikou přispěli ke zvýšení konkurenceschopnosti hospodářství, které představuje nezbytnou podmínku zvýšení zaměstnanosti, tvorby hodnot a rozvoje společnosti jako celku.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět