SP ČR: HDP mírně roste, další vývoj je plný rizik

Trvalejší oživení  naší ekonomiky předpokládá většina firem až během příštího roku či v pozdější době.

Informace o růstu hrubého domácího produktu České republiky v 1. čtvrtletí meziročně o 1,2 procenta a ve srovnání se 4. čtvrtletím 2009 o 0,2 procenta jsou z pohledu Svazu průmyslu a dopravy ČR nepochybně příznivou zprávou. „Mírné zvýšení HDP doplňuje i růst průmyslu a exportu,“ uvedl Boris Dlouhý, zástupce generálního ředitele Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Příznivě na naše hospodářství působí růst velkých ekonomik, zejména Německa, ale dalších silných ekonomik jako jsou USA, Čína, Indie, Brazílie.

Na druhé straně přetrvávají rizika dalšího vývoje, dokreslované méně příznivými zprávami ze stavebnictví, z oblasti investic i vytváření pracovních míst. „Co zůstává základním problémem je, zda současný růst je udržitelný i v dalším období a zda se ekonomika nevrátí opět do poklesu. Záležet bude na vývoji vnějšího prostředí. Budoucnost také ukáže, do jaké míry se na vývoji v ČR odrazí problémy s  veřejnými financemi v evropských zemích,“ uvedl Boris Dlouhý.

To, že pro většinu firem, nehledě na nynější příznivější zprávy, krize ještě nekončí, dokládá dubnové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (www.spcr.cz). Z něho vyplývá, že trvalejší oživení české ekonomiky předpokládá absolutní většina tuzemských firem až během příštího roku či v pozdější době. O roce 2011 jako termínu nástupu trvalejšího oživení hovoří více jak polovina respondentů (54 % firem).

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět