SP ČR: Nezaměstnanost klesla, problémy trhu práce přetrvávají

Pouze pětina tuzemských firem plánuje v letošním roce nábor nových pracovníků, a to jen v řádech procent.

Pokles květnové míry nezaměstnanosti v České republice o půl procentního bodu na 8,7 procenta je z pohledu Svazu průmyslu a dopravy ČR příznivou zprávou. Optimismus není však na místě.

 „Neočekáváme, že v příštích měsících dojde na trhu práce k výraznému obratu k lepšímu a že míra nezaměstnanosti bude silně klesat. Naznačují to naše šetření mezi našimi členskými firmami, z nichž vyplývá, že pouze necelá pětina tuzemských firem plánuje letos přijímání nových pracovníků. Většina z nich avizuje, že bude nabírat jen v řádech procent, a to zejména nedostatkové kvalifikované pracovníky,“ uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Na pozitivních květnových číslech se projevil zejména vliv sezonních prací. Další vývoj na trhu práce se však může zkomplikovat, zvláště po příchodu středoškolských a vysokoškolských absolventů, počet nezaměstnaných může zvýšit redukce pracovníků ve veřejné správě.

 „Přestože počet nezaměstnaných mírně poklesl, stále je však bez práce více jak půl milionu lidí a příznivý vývoj posledních týdnů se během roku může zkomplikovat. To ukazuje na potřebu hlubších strukturálních změn. Za vhodnou považujeme novelizaci zákoníku práce, vedoucí k větší flexibilitě pracovního práva a posílení spolupráce podniků se vzdělávacími institucemi, což by mohlo vést k větší vyváženosti nabídky profesí s poptávkou,“ uvedl Radek Špicar, poradce Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět