SP ČR: Iniciativa Task Force Iraq výrazněji podpořit naše firmy v Iráku

Tuzemské firmy začínají projevovat zájem o irácký trh už i z méně tradičních odvětví.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyšel vstříc výrazně stoupajícímu zájmu českých firem o irácký trh a společně s Ministerstvem průmyslu a dopravy ČR dnes představil společnou iniciativu pod názvem Task Force Iraq.

„Zejména v této době, kdy firmy intenzivně hledají nová odbytiště, je pro nás Irák stále důležitějším trhem. V uplynulých letech jsme si zde při veletrzích v severní části země a při pracovních setkáních dokázali vybudovat úzké kontakty s partnerskými organizacemi i osobní vazby s jednotlivými podnikateli. To je pro naše firmy dobrým předpokladem pro uskutečnění podnikatelských záměrů v této zemi,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který se dnes účastnil prezentace Task Force Iraq.

Na prezentaci iniciativy se sešli také ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský a irácký velvyslanec v Praze Hussainem Muallou a zástupci tuzemských zaměstnavatelů.

 Podle informací Svazu průmyslu a dopravy ČR se mezi členskými firmami zvedá zájem o irácký trh, a to jak v tradičních vývozních oborech jakými jsou chemické a petrochemické odvětví, vodohospodářství a ekologie, energetika, dopravní infrastruktura či zdravotnictví, tak také ve strojírenství či stavebnictví. Proto je jedním ze záměrů této zaměstnavatelské organizace intenzivněji přispívat k podpoře exportu a investic v této zemi. Současná iniciativa Task Force Iraq, by tomuto záměru mohla výrazně napomoci a měla by navázat na dosavadní aktivity na podporu exportu a investic v Iráku.

„Úzké kontakty si v Iráku vytváříme již od roku 2004 a od roku 2005 se zúčastňujeme veletrhů, zejména v iráckém regionu Kurdistán. V tamním centru Erbílu bude mít i letos Svaz průmyslu a dopravy ČR svůj oficiální stánek, který oficiálně prezentuje Českou republiku a který využívá řada tuzemských firem,“ uvedl Majid Shamas Toma, projektový manažer pro oblast Blízkého východu a států severní Afriky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

O výrazných aktivitách této zaměstnavatelské organizace směrem k Iráku svědčí přehled uskutečněných akcí jako je například 5 podnikatelských misí doprovázejících představitele MPO a MZV, přijetí 8 podnikatelských misí z Iráku, zajištění oficiálního stánku České republiky na mezinárodním veletrhu „Erbíl International Fair“ v letech 2005 až 2009 a na veletrhu „Sulaymanya International Exhibition“ v letech 2006 až 2008.

Vyvrcholením našich aktivit bylo v říjnu 2008 založení Česko-kurdské podnikatelské rady,“ uvedl Majid Shamas Toma s tím, že Svaz průběžně přijímá představitele irácké a kurdské politické reprezentace a podílí se na organizaci jejich pracovního programu v České republice.

 Nynější iniciativa Task Force Iraq je pokračováním nastoupeného trendu živých podnikatelských kontaktů a navazuje na návštěvu ministra Vladimíra Tošovského v říjnu 2009 a jednání podnikatelské delegace, kterou organizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR v Iráku.

Nehledě na jisté úspěchy v tomto teritoriu bude podle zástupců firem nutná výraznější synergie tuzemských státních orgánů a zaměstnavatelských a podnikatelských organizací. Týká se to například i obsazování diplomatických postů na zastupitelských úřadech, kde by podle exportérů měli působit profesně kvalitní a ve prospěch byznysu mnohem angažovanější zástupci státu.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět