SP ČR: Vývoz roste, je ale třeba aktivnější proexportní politika státu

Za slabinu české ekonomické diplomacie považují zaměstnavatelé její paralelní řízení.

Květnové statistické údaje o meziročním nárůstu českého vývozu o 24,4 % jsou, nehledě na nízkou srovnávací základnu z roku 2009, signálem postupného zlepšování kondice tuzemských firem. Mnohé z nich hledají nová odbytiště. Tento trend naznačilo dubnové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) mezi 1600 členskými firmami, kdy se více jak dvě pětiny respondentů (42 % tuzemských firem) výrazněji zaměřují na nové trhy, téměř třetina respondentů (32 % firem) posiluje své marketingové aktivity, a to i v zahraničí.

O výrazném zájmu firem o cizí trhy svědčí i jejich vysoká návštěvnost a zájem o konzultace s vedoucími obchodně-ekonomických úseků zastupitelských úřadů ČR a řediteli zahraničních kanceláří CzechTrade. Konzultace, které již tradičně spolupořádal Svaz průmyslu a dopravy ČR, proběhly v Praze na přelomu června a července za účasti více jak 420 firem. „Tuto akci na podporu exportu organizujeme již osm let. Jejím cílem je poskytnout firmám informace o zahraničních trzích a ověřit si reálnost záměrů a projektů. Letošní počet zástupců exportérů, který vysoce překračuje úroveň uplynulých let, potvrzuje narůstající zájem o tyto cizí trhy,“ uvedla Dagmar Kuchtová, ředitelka sekce zahraničních vztahů SP ČR.

Při konzultacích byl zřetelný zájem zástupců firem (zejména malých a středních) o okolní země, především Německo, Polsko a Rakousko. Exportéři požadovali také nadprůměrně hojně informace o balkánských zemích. Jako již tradičně byl vysoký zájem o Rusko a také Kazachstán.  V souvislosti s proexportní politikou českého státu zjišťoval SP ČR mezi svými členskými firmami názor na její důležitost. Z šetření vyplynulo, že pro polovinu firem je státní podpora exportu jasnou prioritou. (Ostatní firmy považují proexportní politiku za méně prioritní z toho důvodu, že jsou to buď nadnárodní firmy, nebo malé, neexportně zaměřené subjekty.)

„Podpora exportu musí být prioritou hospodářské a zahraniční politiky vlády a požadujeme proto zohlednit tento fakt i při úsporných opatřeních, která se připravují. V této souvislosti bych rád uvedl, že Svaz průmyslu a dopravy v rámci svých požadavků pro novou vládu podporuje větší diverzifikaci vývozu na trhy mimo EU a tedy i soustředění nástrojů ekonomické diplomacie do zemí mimo EU, které mají potenciál pro výrobky a služby,“ uvedl Jaroslav Hanák, 1. viceprezident SP ČR.

O prioritě proexportní politiky se hovoří také v dokumentu SP ČR pod názvem Agenda 2010 – 10 priorit pro budoucnost ČR (www.spcr.cz), který Svaz zaslal parlamentním politickým stranám a dalším subjektům. Své požadavky budou zástupci Svazu projednávat s představiteli nastupující vlády. Patří mezi ně zejména zlepšení koordinace činností státních proexportních institucí. „Slabou stránkou partnerství státní správy a podnikatelského sektoru v oblasti podpory exportu je, jak již mnoho let opakujeme, duální nebo možná spíše paralelní řízení české ekonomické diplomacie,“ upozornil Jaroslav Hanák. Na nepříznivé důsledky takového řízení ekonomické diplomacie poukazuje i analýza, která byla pro SP ČR zpracovaná týmem expertů Vysoké školy mezinárodních a veřejných vztahů. Její závěry a doporučení bude Svaz prezentovat počátkem září nejprve náměstkům a odborným útvarům MPO a MZV a zástupcům agentury CzechTrade a také dalším podnikatelským organizacím. Poté chce rozvinout diskusi o směrování proexportní politiky s širší odbornou veřejností. „Různé studie a mezinárodní srovnání se prováděly v minulosti již několikrát, ale chybí politická vůle současný český a potřebám moderní ekonomické diplomacie zcela nevyhovující model změnit,“ upozornil Jaroslav Hanák.

„Kvalitní koordinace systému podpory exportu může ve svém důsledku přinést hmatatelnější výsledky pro naši ekonomiku,“ dodala k tomu Dagmar Kuchtová.

Zájmem Svazu průmyslu a dopravy ČR je také zlepšit odbornou předvýjezdovou přípravu obchodních diplomatů formou zprostředkování krátkodobé praxe v proexportně zaměřených podnicích.

Další informace, zejména přehledné grafy v časových řadách, najdete na webové stránce Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/zo.htm

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět