SP ČR: Důvěra v ekonomiku nastává vystřízlivění z optimismu

Podnikatelské nálady zatím nesvědčí o tom, že by docházelo k výrazně příznivému obratu v naší ekonomice.

 

Po nadšení z nastupujícího oživení se dostavuje očekávané vystřízlivění. Proti předchozímu měsíci se kromě průmyslu a služeb snižuje důvěra ve stavebnictví a zejména u spotřebitelů.

Důvěra v domácí ekonomiku v srpnu meziměsíčně mírně klesla o 0,8 bodu. Mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně nepatrně zvýšila o 0,1 bodu, zatímco důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 4,5 bodu.

„Průmysl ještě čerpá důvěru v ekonomický vývoj, a to zejména ze současného vývoje hospodářství v Německu, kam směřuje významná část vývozu. Spotřebitelskou důvěru zchladily však připravované úsporné rozpočtové plány vlády a relativně pomalý rozjezd domácí ekonomiky, který není dostatečný pro tvorbu nových míst. Stavebnictví se nadále potýká s poklesem zakázek a vyhlídky nejsou dobré,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Další vývoj naší ekonomiky nese řadu rizik, což se může odrazit i na podnikatelských náladách. „Je otázkou času, kdy vystřízliví i důvěra v průmyslu, neboť po rozčarování nad americkým růstem visí otazník i nad vývojem evropského průmyslu, který zpomaluje a zatím jej táhne vlastně jen německý a francouzský průmysl,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět