Svaz odstartoval diskusi o efektivnější proexportní politice

SP ČR představil rozsáhlou analýzu, která definuje problémy systému řízení české ekonomické diplomacie.

 

V České republice byla zahájena debata o nové podobě systému řízení ekonomické diplomacie, a to při dnešním kulatém stole, jehož se zúčastnili nejvyšší zástupci zaměstnavatelských a podnikatelských svazů a státní sféry, včetně tří náměstků. Více jak dvě desítky přítomných se shodly na tom, že systém musí doznat zásadní změny, která by vedla k vyšší efektivitě podpory exportu a investic našich firem ve světě.

 Z debaty vyplynul společně deklarovaný zájem v co nejrychlejším termínu vypracovat základní teze podoby tohoto systému. K tomu bude z pohledu zaměstnavatelských a podnikatelských svazů potřeba:

-          Zpracovat strategii ekonomického růstu a konkurenceschopnosti, součástí by měl být proexportní strategie

-          Implementovat do proexportní strategie princip měřitelnosti a efektivity

-          Provést finanční audit proexportní politiky

-          Maximálně využívat lidské zdroje pro podporu ekonomických zájmů ČR ve světě

-          Sjednotit zastoupení vládní agentur ve světě a dosáhnout výraznější synergie

-          Vytvořit prostor pro vstup soukromého kapitálu do systému podpory exportu a investic

-          Udržet a rozšířit diplomatické krytí pro obchodní zástupce ČR ve světě

 „Chceme, aby do konce října byly připraveny písemné podklady a počátkem příštího roku je předložit do legislativního procesu. Pokud změny nestihneme rychle, obávám se, že by pak nemuselo dojít k žádným,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Také Josef Cílek, viceprezident Hospodářské komory ČR, se podpořil co nejrychlejší přípravu relevantních dokumentů, a to do dvou měsíců.

 Při kulatém stolu padla řada návrhů, která bude shrnuta v podobě společně deklarovaného prohlášení. „Systém řízení ekonomické diplomacie by měl implementovat princip měřitelnosti a efektivity práce zastupitelských úřadů a vládních agentur. Maximálně by měly být využity lidské zdroje. Měl by se vytvořit prostor pro vstup soukromého kapitálu do systému podpory exportu a investic,“ shrnul Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, některé klíčové návrhy.

 K nim patří i to, že by proexportní politika měla být součástí strategie konkurenceschopnosti České republiky. „Během dvou, tří let bychom mohli zefektivnit systém řízení ekonomické diplomacie,“ uvedl v souvislosti s potřebou zvýšení konkurenceschopnosti země Martin Tlapa, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR. Zejména poukázal na potřebu manažerského stylu řízení a definování nejen prioritních zemí, ale pro budoucnost české ekonomiky i klíčových oborů.

 „Je třeba ještě lépe nastavit měřitelnost služeb státu,“ uvedl v diskusi také Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu ČR s tím, že jde o prioritu vlády.

 Podobně se vyjádřil i zástupce Ministerstva zahraničních věcí, náměstek Tomáš Dub: „Budeme hledat pružnější formy řízení ekonomické diplomacie a optimální model.“

 Diskutující se shodli v tom, že mnohé problémy ne vždy dostatečně vysoké výkonnosti naší ekonomické diplomacie nespočívají ani tak v dualizmu řízení (MZV/MPO) jako spíše v kvalitě a ochotě diplomatů podporovat zájmy českých firem. „Role velvyslance se musí více přesunout do role manažerské,“ poznamenal v této souvislosti Karel Havlíček, místopředseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. Ta koncem září zveřejní další z šetření mezi malými a středními firmami, které by mělo shrnout názory na kvalitu podpory exportu.

 Již nyní však Svaz průmyslu a dopravy ČR má k dispozici výsledky 200 stránkové analýzy pod názvem „Systém řízení ekonomické diplomacie v ČR“, kterou v první polovině roku vypracovala na základě výběrového řízení Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů. Vyplynulo z ní, že je třeba zásadně změnit systém řízení ekonomické diplomacie a po jej zkvalitnit.

Zmíněna byla i problematika redukce zastupitelských úřadů ČR ve světě. „Jde o regresivní krok s často s nevratnými následky,“ komentovala situaci Judita Šťouračová rektorka této vysoké školy.

 Součástí analýzy jsou vedle definování přetrvávajících problémů také návrhy, které Svaz průmyslu a dopravy ČR zahrne do připravovaných návrhů proexportní strategie a systému řízení ekonomické diplomacie.

 Kompletní znění analýzy SP ČR Systém řízení ekonomické diplomacie v ČR 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět