SP ČR: Oživení v průmyslu v červenci dále zvolnilo

Teprve rok 2011 ukáže udržitelnost a míru oživení průmyslové výroby v České republice.

Průmyslová produkce sezónně očištěná byla v červenci 2010 meziměsíčně vyšší o 0,3 % a meziročně vzrostla o 5,3 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 10,0 %. Tyto údaje, které v pondělí 6. září zveřejnil ČSÚ, nesvědčí o výrazném oživování našeho průmyslu.

„Tuzemský průmysl podle našich očekávání postupně zvolňuje tempo oživení meziročně na hodnotu 5,3 % a i v dalších měsících očekáváme obdobný vývoj. Tahounem zůstává vnější poptávka, tržby ze zahraničí, které rostou dvakrát rychleji než celkové,“ uvedl k situaci Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Zvolnění růstu průmyslové výroby téměř koreluje s vývojem v Německu a naznačuje míru závislosti na sousední ekonomice. Poptávka z Německa tak určuje do velké míry i strukturu odvětví táhnoucích oživení průmyslu a ekonomiky. Tentokrát jsou jimi výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a dále výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení.

 „Další vývoj bude zřejmě ve znamení současného trendu, pokud jde o další zvolňování tempa růstu ve druhé polovině roku. Až příští rok ukáže udržitelnost a míru oživení průmyslové výroby, která závisí na poměrně slibném vývoji v Německu, ale na druhé straně nejistém globálním vývoji,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět