SP ČR: Zvýšení HDP o 2,4 % je dobrou zprávou, ale je tu riziko zpomalení

Česká ekonomika roste, jako i objem zakázek. Výjezd z krize je však stále velmi pozvolný.

Hrubý domácí produkt v České republice ve 2. čtvrtletí meziročně vzrostl o 2,4 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,9 procenta. Je to dobrá zpráva, neboť ekonomika roste již čtvrtý měsíc za sebou. Je tu však riziko zpomalení současného vývoje. „Průmyslová odvětví dosahovala v první polovině roku již dvou ciferných růstů, což bylo statisticky ovlivněno i výchozí základnou z loňského roku, kdy došlo k hlubokému propadu. Údaje za červenec a srpen naznačují již nižší tempa a jednociferný růst průmyslu,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Pozitivní je, že se zvyšují objemy zakázek. „Zakázky rostou díky vnější poptávce. Tempa jejich růstu by se měla udržet minimálně ve druhé polovině roku,“ uvedl Oldřich Körner.

Mezi odvětví, která zaznamenávají výraznější oživení, patří ta exportně orientovaná. Zejména jde o automobilový průmysl, ale i o strojírenství, elektrická zařízení, ICT či optika aj. V závěsu naopak zůstávají odvětví, která řešila strukturální problémy, jako jsou textilní a kožedělné, výrazné oživení není patrné ani ve stavebnictví.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět