SP ČR: České firmy by měly vytvořit sdružení pro dostavbu Temelína

Prezident Svazu na konferenci na MSV v Brně apeloval na vládu, aby neváhala s přijetím energetické koncepce.

K vytvoření sdružení tuzemských strojírenských a stavebních firem, které by se společně podílely na dostavbě jaderné elektrárny Temelín jako subdodavatelé, vyzval Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tuto výzvu prezentoval na konferenci pod názvem „Dostavba JE Temelín – příležitost pro český průmysl”, která se dnes uskutečnila v rámci 52. Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a jejímž partnerem je tento zaměstnavatelský svaz. „Možností, jak zvýšit šanci našich firem na účasti dostavby je vytvořit sdružení a hlavnímu dodavateli předložit balík nabídky. Navíc takové sdružení bude partnerem i pro banky,” uvedl Jaroslav Míl.Stejný názor vyslovil na konferenci také Petr Kužel, prezident Hospodářské komory ČR.

Jaroslav Míl poukázal na to, že firmy musí vzít iniciativu do svých rukou. „Neočekávejte, že vám účast zajistí vláda nebo investor. Pokud se český průmysl nepostará sám o sebe a nebude dostatečně razantní, jeho podíl na dostavbě JETE bude malý,” uvedl prezident.

Zmínil také na potřebu jasně definovat energetickou koncepci státu. „Temelín by měl zapadat do energetické politiky státu. Musíme si přece definovat, pro jakou ekonomiku a zemi elektrárnu dostavujeme. Jaký energetický mix tady chceme. A jaké z toho plynou přínosy či náklady pro firmy. Za posledních dvacet let se těmito otázkami nikdo nezabýval,” poznamenal Jaroslav Míl. Současně poukázal na riziko zpoždění termínů a odmítl jakékoliv případné pokusy vlády hledat finančního partnera či prodávat aktiva.

Na potřebě spoluúčasti našich firem na dostavbě Temelína se shodli zástupci podnikatelů i státní sféry s tím, že to zvyšuje prestiž těchto podniků na třetích trzích. Do budoucna by nebyla vyloučena i jejich spolupráce s hlavním dodavatelem právě na těchto trzích. Jak totiž potvrdil například Evžen Tošenovský, místopředseda Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku Evropského parlamentu, Evropa se postupně začíná navracet k jádru. „Během posledního roku jsem pocítil změnu a začíná se více hovořit o energetickém mixu s vyšším podílem jaderné energie,” řekl Evžen Tošenovský. K tomu poznamenal Václav Bartuška, vládní zmocněnec pro dostavbu Temelína, velvyslanec pro energetickou bezpečnost, že se spíše než o jaderné renesanci dá spíše hovořit o resuscitaci.

Účastníci konference, jichž bylo přítomna více jak stovka, se shodli v tom, že jaderný svět bude velký byznys. „Jen Německo bude muset v budoucnu postavit patnáct, dvacet jaderných reaktorů,” dodal Jaroslav Míl.I vzhledem k tomuto očekávanému vývoji by si podle názoru účastníků konference měly tuzemské firmy zajistit co největší podíl na dostavbě JETE. Přínosem by było i zvýšení know-how.