SP ČR: Odvětví ICT je v Česku vystaveno řadě problémů

Učastníci konference vyzvali vládu, aby vypracovala strategii rozvoje ICT odvětví v návaznosti na ekonomiku ČR.  .

České firmy nedostatečně využívají výzkumný potenciál českých vysokých škol, výsledky jejich práce a know-how mizí v zahraničí. Mnohé projekty v oblasti inovací se ukazují jako neživotaschopné po skončení přílivu státních dotací. A systém registrace licencí a patentů neodpovídá potřebám firem, v řadě případů právní záležitosti řeší raději v cizině. To jsou některé závěry, na které poukázali tuzemští podnikatelé a zástupci technických vysokých škol na konferenci, která proběhla ve středu 15. září pod názvem ICT a průmyslové inovace: budoucnost České republiky po roce 2013.

Organizátory této akce, která je součástí Invex Forum 2010 v rámci 52. Mezinárodního strojírenského veletrhu, bylo sdružení Czech ICT Alliance, člen Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR), Technická platforma pro IT služby a BVV Brno, partneři byli SP ČR a agentura CzechInvest.

Představitelé technických vysokých škol při diskusi apelovali na české firmy v oblasti ICT, aby daleko aktivněji využívali výsledků jejich výzkumů. „Existuje případy, kdy naše firmy byly osloveny a neměly ani zájem se seznámit s výstupy výzkumu. Naproti tomu zahraniční firmy reagovaly okamžitě,“ uvedl Michal Zálešák, výkonný ředitel Czech ICT Alliance a ředitel konference. „Vyvíjíme tady technologie a naše know-how jde do zahraničí. To by se mělo změnit,“ uvedl Michal Zálešák.

Přitom naše firmy nezbytně potřebují zvyšovat svou inovativnost a konkurenceschopnost. V této souvislosti uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR: „ Nutná jsou nejen krátkodobá opatření, ale co chybí, je vypracování dlouhodobé strategie konkurenceschopnosti ČR. Jaká bude  podporou inovací ze strany státu či evropských fondů a jaké bude směřování ICT po roce 2013. Jak zajistit aby se Česká republika stala atraktivním místem pro poskytování služeb vysokou přidanou hodnotou“.

Právě potřeba střednědobé strategie v oblasti ICT se táhla konferencí jako červená nit a zmínil ji i Vladimír Mařík, vedoucí katedry kybernetiky ČVÚT FEL. „Vláda v tomto nemá vizi a měla by vést za její realizaci osobní zodpovědnost,“ uvedl další účastník Stanislav Sýkora, generální ředitel a předseda představenstva Asseco Solutions Česko.

Druhým diskutovaným problémem byla udržitelnost životaschopnosti projektů a prokazatelnost této životaschopnosti. Podle vyjádření řady účastníků konference totiž řada projektů končí v okamžiku, kdy do něho přestanou téct peníze. Shoda panovala v tom, že je zcela nezbytné nastavit systém mezinárodního hodnocení a dlouhodobější životaschopnosti těchto projektů. „Mnohé projekty nemají vizi, jak mají pokračovat dál. Takovým způsobem nemůžeme zvyšovat naši konkurenceschopnost,“ poznamenal Michal Zálešák.

Třetím nosným debatovaným tématem byl neefektivně nastavený systém registrace patentů a licencí. V rámci konference padly názory, že v ČR není jednoduché a univerzální patentové a licenční právo, které by umožnilo rychlou a nekomplikovanou registraci. Navíc chybí na tuto problematiku zaměření specializovaní právníci. Nemálo firem se proto raději registruje v cizině, byť poplatky jsou mnohem vyšší než v ČR.

Závěry konference vnímají její účastníci jako začátek jednání s vládními institucemi.