Šetření SP ČR v kraji Královehr., Liberec., Pardub.: Firmy trápí byrokracie

Zaměstnavatelé tří krajů udělili dosavadním krokům koaliční  vlády lepší trojku.

 

Definovat priority zaměstnavatelů působících v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji, zjistit jejich hodnocení kvality podnikatelského prostředí ve třech těchto krajích a vyjasnit jejich názor na krajskou a vládní politiku si kladlo za cíl dotazníkové šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi členskými i nečlenskými firmami. Šetření, které proběhlo v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji ve dnech 5. října až 11. října 2010, se zúčastnilo celkem 128 firem.

I.

Z šetření jednoznačně vyplynulo, že za největší problémy považují liberečtí, pardubičtí a královéhradečtí zaměstnavatelé a podnikatelé byrokracii. Všichni respondenti, tedy celých 100 % zástupců firem, ohodnotilo tento fenomén jako významný či velmi významný. (Celá třetina firem uvedla na desetibodové škále, že téma byrokracie má pro ni jasně nejvyšší význam.)

Za druhou nejdůležitější oblast s výrazným odstupem uvedli zaměstnavatelé korupci. Téměř dvě třetiny respondentů přikládají korupci velký význam

Třetí problém spatřují v nedostatku technických profesí v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Celá polovina respondentů považuje nedostatek technických profesí za velký problém, což je vzhledem k zaměření krajů do budoucna alarmující.

Účastníci šetření dále poukazovali na nedostatečně kvalitní dopravní infrastrukturu v krajích a 43 % z nich dokonce hodnotí nedostatečnou infrastrukturu jako velmi významnou.

Dalším tématem, které trápí zaměstnavatele a podnikatele, je úroveň systému vzdělání, které navazuje na problematiku související s nedostatkem pracovníků v technických profesích.

 V případě kvality systému vzdělávání téměř 90 % respondentů zhodnotilo tento problém jako významný či velmi významný. Jen nízký počet zaměstnavatelů a podnikatelů považuje tuto oblast za málo významnou.

Z šetření vyplynulo, že na úroveň vzdělávání navazuje další problémová oblast a tou je stav zdravotnictví. Třetina respondentů považuje tento problém za významný a 90 % všech respondentů jej hodnotí jako významný či velmi významný. Problematika zdravotnictví se nám poprvé od provádění průzkumů v jednotlivých krajích v České republice posouvá z posledních příček na přední.

 Jako významnou hodnotili zaměstnavatelé slabou podporu podnikání ze strany krajů a nemalá část respondentů zmiňovalo neefektivní řízení krajů. (Vzhledem k tomu, že šetření probíhalo mezi třemi kraji bez jejich specifikace, nelze jednoznačně zhodnotit, kde je neefektivnost vyšší či nižší.) Málo významné jsou pak pro zaměstnavatele oblasti konkurence Prahy z hlediska pracovní síly a problémy životního prostředí.

 Dále měli možnost se zaměstnavatelé a podnikatelé vyjádřit k následujícím oblastem. Mezi komentáři se vyskytovaly následující názory:

-          Schází noví investoři, stále je vysoká nezaměstnanost.

-          Dopravní infrastruktura - směr Brno- 15 bodů! To je problém

-          Problematická je justice

-          Slabá je podpora nedostatkovým oborům středního odborného vzdělávání!

 

Pořadí důležitosti problémů v kraji z pohledu libereckých, pardubických a královéhradeckých zaměstnavatelů a podnikatelů (v % odpovědí, řazeno dle váhy kritéria)

 

málo významné

významné

velmi významné

Byrokracie

0

18

82

Korupce

14

25

61

Nedostatek technických profesí

14

34

52

Nedostatečně kvalitní dopravní infrastruktura

14

43

43

Úroveň systému vzdělání

11

53

36

Stav zdravotnictví

11

50

39

Slabá podpora podnikání ze strany kraje

20

60

20

Neefektivní řízení kraje

20

40

40

Konkurence Prahy z hlediska pracovní síly

53

27

20

Problémy životního prostředí

43

50

7

 

II.
Zástupci firem hodnotili také stav podnikatelského prostředí v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Převážná většina respondentů (52 %) se shodla na jeho průměrné kvalitě. Zhruba jedna čtvrtina účastníků šetření by oznámkovala kvalitu prostředí pro podnikání známkou 4, zatímco sedmina ohodnotila stav známkou 2. Celých 7 % ohodnotilo tento stav dokonce známkou 5.

 

III.

Šetření zjišťovalo váhu priorit podnikatelské sféry v Libereckém, Pardubickém a Královéhradeckém kraji na vybraná témata. Zcela jednoznačně se na špici důležitosti umístily motivační a jednoduché daně. Tuto prioritu vyzvedlo 86 % respondentů. Jako druhá priorita v pořadí byl uveden požadavek na výzkum, vývoj a inovace na špičkové úrovni, následován efektivní veřejnou správu a flexibilním trhem práce, na jejich značnou důležitost poukazuje 60 - 70 % účastníků šetření. Vysoký význam přikládají respondenti rozvoji dopravy a infrastruktury v krajích. Již s odstupem od zmíněných priorit se umístily moderní vzdělávání, vyrovnané veřejné finance, dostupná energie a účinná podpora exportu. Problematika udržitelné péče o životní prostředí se umístila až na posledním místě.

 

Pořadí váhy priorit z pohledu plzeňských a jihočeských podnikatelů

 (v % odpovědí, řazeno dle váhy kritéria)

 

málo významné

významné

velmi významné

Motivační a jednoduché daně

4

10

86

Výzkum, vývoj a inovace

na špičkové úrovni

4

36

60

Efektivní veřejná správa

4

24

72

Flexibilní trh práce

0

34

66

Rozvoj dopravy a infrastruktury

10

21

69

Moderní vzdělávání

0

48

52

Vyrovnané veřejné finance

4

38

58

Dostupná energie

11

30

59

Účinná podpora exportu

19

31

50

Udržitelná péče o životní prostředí

18

43

39

 

IV.

Součástí šetření byl dotaz na dosavadní kroky koaliční vlády. Respondenti měli její aktivity oznámkovat. Z výsledků vyplynulo, že rozložení respondentů se přiklání spíše k průměrnému nebo mírně lepšímu hodnocení. Jedničku nedal vládě žádný respondent. Na pětku kabinet ohodnotili 4 % zástupců firem. Na mírně lepší hodnocení, tedy na dvojku, ohodnotilo kabinet 36 % respondentů. Průměrné hodnocení udělilo vládě 46 % respondentů. 

Z komentářů zástupců firem, kteří se účastnili šetření, vyplynulo, že na hodnocení měly vliv následující oblasti:

-          Penzijní reforma a její pomalé kroky. Vliv na deficit státního rozpočtu.

-          Reforma zdravotnictví a neprůhlednost systému.

-          Efektivní reforma regionálního školství s podporou technických oborů vzdělávání. Ve školství je nutné v RVP klást důraz nejen na technické obory jako matematika, fyzika, ale také zcela v rovnováze na etiku, estetiku, hudební a výtvarnou výchovu.

-          Požadavky na nepopulistickou a otevřenou politiku podpory skutečných hodnot. Plnění předvolebních slibů a účinný boj s korupcí. Splnění jejího programového prohlášení

-          Změna systému legislativy. (zpřehlednění a zjednodušení legislativy)

-          Stabilizace veřejných financí.

-          Zjednodušení všech odvodů do státního systému a potom tak často neměnit. Zajistit nové investory do republiky a také to, aby zde mohly vyrábět i několik desítek let

-          Požadavky na větší podporu podnikání a podporu průmyslu. Jsme průmyslový stát a není se za co stydět. Podpora tradičních výrob jako je textilní, obuvnický, sklářský a textilní průmysl

-          Vytvoření koncepcí ve všech oblastech a koncepční změny, nikoli daňová zatížení nejchudších.

 

Markéta Heroutová – regionální manažer pro Liberecký, Pardubický a Královehradecký kraj (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

Milan Mostýn – tiskový mluvčí SP ČR (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.)

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět