Míra nezaměstnanosti stagnuje. Může být ale hůř.

  Firmy jsou nadále obezřetné při přijímání nových pracovníků, roste počet uchazečů na volné pracovní místo.

 

Míra nezaměstnanosti v České republice zůstala v říjnu na stejné úrovni (8,5 %) jako v září 2010. Pracovní úřady registrovaly sice o 5320 uchazečů o zaměstnání méně než v předchozím měsíci, ovšem zvyšuje se počet zájemců o volná pracovní místa. Jestliže úřady práce evidovaly k 30. 10. 2010 celkem 33 651 volných pracovních míst, nyní na něj připadá v průměru 14,7 uchazeče (minulý měsíc to bylo 14,3).

 Přestože průmyslová produkce vzrostla v září meziročně o 12,2 % a hodnota nových zakázek se oproti loňsku zvýšila o 14,6 %, podniky jsou zatím velmi obezřetné v nabírání nových pracovníků. Naopak, jak uvádějí statistiky, došlo v průmyslových podnicích s 50 a více zaměstnanci v září 2010 k meziročnímu snížení průměrného evidenčního počtu zaměstnanců (bez agenturních pracovníků) o 1,2 %. Ukazuje se tak, že vedle přetrvávající nejistoty a obav z dalšího vývoje firmy uplatňují i racionalizační opatření, včetně úspor nákladů.

Ekonomický růst a tvorba pracovních míst v podnikové sféře není zatím dostatečný, nedá se proto předpokládat ani další výraznější pokles míry nezaměstnanosti. Spíše se dá očekávat její zvýšení na přelomu roku a začátkem příštího roku kvůli redukci pracovních míst ve státní správě a k nepříznivému vývoji například ve stavebnictví.

 Další informace o nezaměstnanosti v ČR, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět