Průmysl opět překvapil. Pozitivně.

Tahounem českého průmyslu zůstává i nadále zejména zahraniční poptávka, která vykazuje rychlejší růst než domácí.  .

Český průmysl v září opět překvapil a drží stále relativně vysoké tempo růstu meziročně o 12,2%, přičemž hodnota nových zakázek oproti září loňského roku vzrostla o 14,6 %. Mezi tahouny stále patří výroba strojů a zařízení, která zrychlila meziročně o třetinu, motorových vozidel a výroba kovových konstrukcí.

 „Stejně jako v předchozím období obnoveného růstu je tahounem zejména zahraniční poptávka, která vykazuje růst zakázek o 20,6%, což je rychleji než u tuzemských zakázek,“ uvedl k situaci v průmyslu Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Vnější poptávka se podílí na polovině celkových tržeb průmyslu. Výroba počítačů, elektrických přístrojů, strojírenství a hutní průmysl bude v nejbližší budoucnosti těžit z dosud poměrně robustního růstu zahraničních zakázek.

Další vývoj průmyslu je však do budoucna limitován vnějšími faktory. „Na průmysl zřejmě ještě nedopadl vliv posilujícího eura a koruny. Další vývoj bude mimo jiné záviset na dynamice oživení v USA po zamýšlených masivních měnových opatřeních v řádu 600 miliard USD a jejich dopadu na export eurozóny,“ uvedl Oldřich Körner.

 

 Další informace o vývoji průmyslu v České republice, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR : www.spcr.cz/statistika/prumysl.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět