SP ČR: Průmysl a export táhnou českou ekonomiku nahoru

  Je otázka, zda se poměrně příznivý vývoj udrží i v příštím roce, neboť hrozí  zpomalení světové ekonomiky.

Růst českého hrubého domácího produktu za 3. čtvrtletí 2010 příjemně překvapil. K jeho poměrně výraznému meziročnímu zvýšení o 3 % i mezičtvrtletnímu nárůstu o 1,1 % přispěla především odvětví zpracovatelského průmyslu a obchodu. Nadále stagnovala tvorba hrubé přidané hodnoty v odvětvích služeb a propadá se stavebnictví.

„Výsledek odráží zejména dynamický růst průmyslu v důsledku příznivé vnější poptávky a odráží se v něm neočekávaně výrazné oživení v Německu v prvním pololetí roku. Výsledek třetího čtvrtletí zlepší celkový výsledek očekávaného růstu ekonomiky v letošním roce,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Nicméně příští čtvrtletí a zejména rok 2011 již nemusejí být tak příznivé.

„Projeví se dopady rozpočtových restrikcí na domácí poptávku a očekávaný nižší růst světové ekonomiky, který předpokládá i Mezinárodní měnový fond. Německá ekonomika ve 3. čtvrtletí již zpomalila oproti předchozímu kvartálu na 0,7% a příští rok se tam očekává nižší hospodářský růst ve srovnání s letoškem o více než jednoprocentní bod. Na rozdíl od Německa nemůže však český průmysl počítat v příštím roce s přílišným růstem domácí poptávky,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět