SP ČR: Zaměstnavatelé požadují jasnou strategii přijetí eura

Vláda by se neměla zbavovat zodpovědnosti za definování termínů vstupu do eurozóny.

 

 

Vstup České republiky do eurozóny je dlouhodobým požadavkem Svazu průmyslu a dopravy ČR, zastupujícím i zájmy tuzemských exportérů. Zaměstnavatelé si přirozeně uvědomují současnou situaci a rizika dalšího vývoje eurozóny. Na rozdíl od premiéra Petra Nečase se však domnívají, že už tato vláda by mohla termíny přijetí eura již stanovit. Vláda se totiž mimo jiné zavázala snížit deficit státního rozpočtu v roce 2013 tak, aby odpovídal kritériím Maastrichtské smlouvy.

Podstatná bude připravenost naší země na vstup do eurozóny. „Nejde o termín, jde o podmínky. Ty bychom měli splnit kvůli sobě a nikoliv kvůli Bruselu,“ uvedl Jaroslav Míl, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz ale požaduje, aby vláda přijala strategii přijetí eura, jejíž součástí by byly i konstruktivní návrhy podoby eurozóny a kterou by česká vláda prosazovala v Bruselu. „Postrádáme jasnou strategii přijetí eura a koncepci, kterou stát bude prosazovat v rámci Unie,“uvedl Jaroslav Míl. Podle něho nemají pravdu ti, podle nichž se nás vývoj zemí společné evropské měny netýká.

K otázce eura se vyjádřil i generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR Zdeněk Liška: „Česká republika je proexportní zemí a je proto potřeba, aby vláda řekla, jaká bude budoucí strategie přijetí eura. Požadujeme to již dlouhodobě, leč žádná vláda se k tomu zatím neodhodlala“.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět