SP ČR: Oživení trhu práce se nekoná, firmy nenabírají lidi

V prosinci se míra nezaměstnanosti zvýšila na 9,6 %, v zemi je 561,5 tisíce uchazečů o práci.  .

 

Míra nezaměstnanosti se v minulém měsíci zvýšila na 9,6 procenta. Oproti listopadu 2010, kdy dosahovala 8,6 procenta, tak došlo k jejímu výraznému nárůstu. Celkově v prosinci úřady práce evidovaly 561,5 tisíce uchazečů o zaměstnání, což je nárůst o téměř 55 tisíc lidí. Navíc počet volných pracovních míst klesl a je jich rekordně málo. Na jedno místo připadá více než 18 uchazečů v průměru.

Tyto informace potvrzují prognózy Svazu průmyslu a dopravy ČR, podle nichž v příštím období nedojde k oživení trhu práce. Podle odhadů, zhruba tři čtvrtiny tuzemských průmyslových podniků nepočítá se změnou počtu zaměstnanců. Nabírat nové pracovníky míní necelá pětina firem, část firem bude dále propouštět.

„Průmyslová produkce roste a exportu se daří, firmy jsou však nadále v nejistotě ohledně dalšího vývoje. Jsou pod tlakem efektivity a hospodárnosti, proto jsou v nabírání nových pracovníků velmi opatrné. Navíc pociťují dopady restriktivní vládní politiky a zvyšují se jim vstupy,“ říká Jaroslav Hanák, 1. viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Současně se řada firem snaží udržet své kvalifikované pracovníky, byť zakázková náplň není vždy odpovídající jejich počtu. „Je vidět moudrost a rozvážnost zaměstnavatelů, kteří drží kvalifikované pracovníky,“ říká Jaroslav Hanák. Nehledě na aktuální míru nezaměstnanosti přetrvává totiž na trhu práce nedostatek technicky kvalifikovaných osob. Na podzim loňského roku Svaz průmyslu a dopravy ČR v jednotlivých krajích organizovali kulaté stoly a provedl dotazníková šetření mezi 700 místními firmami. Jeden ze závěrů byl právě nedostatek technicky vzdělaných lidí - na příčce důležitosti se tento problém umísťoval na 3. a 4. místě.

K větší tvorbě pracovních míst dojde až po výraznějším oživení ekonomiky s růstem nad 3 procenta. Letos by však zvýšení českého hrubého domácího produktu měl zůstat pod touto hranicí.  

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět