SP ČR: Zahraniční obchod roste, aktivum se snižuje

Už desátý měsíc  za sebou se dovoz do České republiky zvyšuje rychleji než vývoz.  .

 

Objem zahraničního obchodu nadále roste, v loňském roce ve srovnání s rokem 2009 se vývoz zvýšil o 17,7 % a dovoz o 20,3 %. V prosinci se meziročně vývoz zvýšil o 27,0 % a dovoz o 28,5 %. Podstatné však je, že předstih dovozu před vývozem trvá již desátý měsíc. Roční bilance dosáhla sice aktiva 124,5 mld. Kč, které bylo o 25,0 mld. Kč nižší než v roce 2009. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů ČSÚ.

 Podle Svazu průmyslu a dopravy ČR se odvětví nejdříve zasažená recesí, tedy výroba dopravních prostředků, strojů a zařízení, stála za oživením exportu v druhé polovině roku 2009 a v roce 2010.

„Rok 2010 se od roku 2009 liší zejména rychlejším růstem dovozů než vývozů. Za vyšším růstem dovozů je zvolna se obnovující investiční činnost firem a mimořádný jednorázový vliv investic do investic spojených se solární výrobou elektrické energie,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy.

 Rok 2010 skončil o 109,3 mld. Kč vyšším přebytkem v obchodě se státy Evropské unie a o 134,3 mld. Kč vyšším deficitem se státy mimo Unie, zejména s Čínou, Koreou a Ruskem.

Výsledky zahraničního obchodu jsou výzvou pro vládu, kam má nasměrovat podporu našeho vývozu. Ztráta konkurenceschopnosti našeho exportu na nejvíce rostoucích trzích může být v budoucnu významnou bariérou našeho ekonomického růstu. Průmysl potřebuje účinnou a cílenou strategii proexportní politiky,“ uvedl Oldřich Körner.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět