SP ČR: Tuzemský průmysl drží tempo

  Statistiské údaje svědčí o pokračujícím oživování naší průmyslové  výroby, která vloni poskočila o 10,5 procenta.    .

 

Tuzemský průmysl dokazuje svou zlepšující se kondici.  Potvrzují to dnes zveřejněné údaje ČSÚ o prosincové průmyslové výrobě, která udržela poměrně rychlé tempo růstu oproti stejnému období roku 2009 a vzrostla o 12,7 %. Tržby se meziročně zvýšily o 13,2%. Meziměsíčně se průmyslová výroba v prosinci snížila o 0,9%.

 „Vývoj zakázek ukazuje na pokračování současného trendu oživení a potvrzuje převažující vliv zahraničních zakázek,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tahounem růstu je opět výroba motorových vozidel, výroba strojů a zařízení a elektrických zařízení. Nejrychleji se přitom vyvíjejí zakázky v odvětví výroby a zpracování základních kovů, PC a elektronických a optických přístrojů.

Celkově minulý rok vyzněl pro průmysl poměrně pozitivně. „Rok 2010 byl pro průmyslovou výrobu rokem oživení, kdy byla překonána desetiprocentní hranice meziročního růstu. Stalo se tak díky příznivé vnější poptávce, zejména v Německu, a některým domácím faktorům, především vývoji investic, a to i vlivem boomu solárních investic. Nicméně nebylo dosaženo úrovně průmyslové výroby před recesí, kterou v případě pozitivního vývoje máme šanci dosáhnout až v průběhu roku 2012,“ uvedl Oldřich Körner.

 Klíčové pro tuzemský průmysl bude nadále vývoj na našich hlavních exportních trzích. „Pro budoucí vývoj průmyslové výroby bude určující pokračování příznivého vývoje ekonomiky v zahraničí, zejména v Německu, které i letos očekává poměrně dynamický růst HDP,“ uvedl Oldřich Körner.

 Je třeba vzít v úvahu dopady vládní restriktivní politiky a další faktory. Dopady vládních úsporných opatření a stále relativně vysoké nezaměstnanosti a umírněného mzdového vývoje bude mít však na převážně exportně orientované obory průmyslu menší dopad než například na služby a stavebnictví.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět