SP ČR: Růst HDP ve 4.Q 2010 byl nižší než se čekalo

    Letošní zvýšení českého hrubého domácího produktu dosáhne maximálně 1,5 procenta.

 

 

Naše ekonomika v loňském čtvrtém čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,9 procenta. V roce 2010 šlo o vůbec nejmenší čtvrtletní růst, očekával se dynamičtější růst. Celkový výkon ekonomiky za rok 2010 odpovídá našim opatrnějším očekáváním a je nižší než očekávání například Ministerstva financí ČR, které počítalo pro čtvrté čtvrtletí s růstem ekonomiky přes 3 procenta a pro celý rok 2010 s 2,5 procenta. Nižší než očekávaný růst v poslední kvartálu 2010 naznačuje pravděpodobnost zpomalení dynamiky ekonomiky v příštím roce,“ uvádí Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

 V posledním čtvrtletí loňského roku táhly ekonomický růst zejména výroba dopravních prostředků, strojírenství a výroby elektrických strojů. Na vývoj ekonomiky za celý rok 2010 měla přitom kladný vliv především tradičně exportně orientovaná odvětví, která těžila s robustní konjunktury v Německu, kde ekonomika rostla o 3,6% meziročně.

 „Ekonomickému růstu přispěly kromě příznivého vývoje v zahraničí hlavně jednorázové vlivy, zejména poměrně masivní investice do fotovoltaiky,“ uvedl Oldřich Körner.  Ekonomický růst snižují stavebnictví a zemědělství, které se dále propadají.

 Co se týká letošních výhledů vývoje hospodářství, jeho růst bude ve srovnání s loňskem méně dynamický. Očekáváme, že ekonomický výkon za rok 2011 bude vlivem vládních škrtů a stagnující domácí poptávky slabší z hlediska spotřeby domácností a vládní spotřeby. Nebude se opakovat jednorázový vliv solárních investic, což se projeví v menším než očekávaném zlepšení u investic,“ poznamenal Oldřich Körner.

 V souvislosti s úpravou snížené sazby DPH dojde ke změně struktury spotřeby domácností. Na druhé straně na poptávku a růst výroby v průmyslu bude příznivě působit pokračující a poměrně robustní, i když nižší než v roce 2010, růst v Německu. „Očekáváme zmírnění letošního meziročního tempa růstu HDP oproti loňskému roku na 1,3 až 1,5 procenta. Rozsah zpomalení ekonomického oživení bude mimo stále nejistého vývoje v zahraničí ovlivněn zejména opatřeními vlády v oblasti hospodářské politiky,“ uvedl Oldřich Körner.

 

 

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět