SP ČR: Důvěra podnikatelů v ekonomiku v únoru klesla

    Využití výrobních kapacit se oproti lednu mírně snížilo.    .

 

Tuzemský průmysl v únoru stáhl důvěru podnikatelů proti předchozímu měsíci nejvíce dolů a jeho hodnocení se snížilo o 2,7 bodu. Na vině je stále nízká poptávka a nižší hodnocení celkové a tentokrát i zahraniční poptávky než před měsícem.
„Vývoj poptávky dokazuje oprávněnost našich obav z nejistého vývoje v zahraničí a opatrnější odhad vývoje ekonomiky v roce 2011 na nižší úrovni než vloni. Optimistickým zůstává zatím vývoj v nejbližších zemích, zejména v Německu a Rakousku,“ uvedl Oldřich Körner, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Využití výrobních kapacit zůstává na nižších hodnotách než před recesí a v únoru se ještě mírně snížilo proti lednu. Jeho vývoj stejně jako vývoj důvěry v průmyslu začíná naznačovat obávaný tvar písmene W.

Oproti jiným měsícům klesá důvěra podnikatelské sféry společně se spotřebitelskou důvěrou. Jak dnes uvedl Český statistický úřad, mezi podnikateli se důvěra meziměsíčně snížila o 1,5 procentního bodu a důvěra spotřebitelů klesla o 1,7 procentního bodu.

Spotřebitelé dokonce na rozdíl od podnikatelů očekávají pro příštích 12 měsíců větší zhoršení celkové ekonomické situace než jejich vlastní finanční situace. „Spotřebitelé mají obavy z pokračující relativně vysoké nezaměstnanosti, dopadů vládních úsporných opatření na jejich příjmy a připravovaných vládních kroků s vlivem na růst cen např. v důsledku sjednocení sazby DPH,“ uvedl Oldřich Körner.Důvěru podnikatelů i spotřebitelů by vedle nadějného vývoje v zahraničí podpořila jasná vize směřování české ekonomiky v budoucnu.

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: http://www.spcr.cz/statistika/i_duvery.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět