Vývoz roste, firmy volají po výraznější podpoře na třetích trzích

Vysoká tempu růstu obratu zahraničního obchodu by se mohla v druhé polovině roku zpomalit.

Vývoz z České republiky se podle dnešních údajů ČSÚ zvýšil v lednu meziročně o výrazných 28,4 procenta, dovozy stouply o 30,9 procenta. Velkou měrou se na tomto výsledku podepsalo oživení globální ekonomiky, především ekonomická aktivita v eurozóně tažená Německem.
Naposledy jsme se s takovým meziročním růstem vývozu a dovozu setkali v roce 2004. Již od března loňského roku převyšuje přitom růst dovozu nad vývozem. Podobně tomu bude v následujících měsících, dokud nedojde k dorovnání srovnávací základny minulého roku,“ uvedl Dominik Vraňák, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Obchodní bilance skončila přebytkem 15,7 miliard korun, a to hlavně díky vývozu, tažným zvláště stroji a dopravními prostředky. Na druhé straně se prohlubuje deficit obchodu s minerálními palivy a chemikálií. „Zvyšující se ceny komodit a rekordní ceny ropy se mohou negativně podepsat na tempu růstu obratu zahraničního obchodu v druhé polovině roku,“ uvedl Dominik Vraňák.

Podstatný je trend prohlubování schodku obchodu se státy mimo Evropskou unii. Tento schodek se meziročně prohloubil o 9,5 miliardy korun na 43 miliard korun. Představitelé členských firem Svazu průmyslu a dopravy ČR poukazují v této souvislosti na to, aby stát exportéry výrazněji podpořit právě na mimoevropských trzích.  Jednou z možností je větší vstřícností ústavních činitelů provázet mise podnikatelů do těchto teritorií. Povzbuzení vývozu na mimoevropských trzích nenapomáhají ani přetrvávající spory mezi Ministerstvem zahraničních věcí ČR a Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR ohledně vedení ekonomické diplomacie a řízení podpory exportu.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět