SP ČR: Průmysl nadále táhne českou ekonomiku

Zahraniční zakázky, které se meziročně zvýšily o 25,5 %, jednoznačně dominují nad růstem tuzemských.

Lednová statická čísla opět potvrdila zlepšující se kondici tuzemského průmyslu, který se podílí zhruba 30 procenty na českém HDP. Průmyslová produkce meziročně vzrostla reálně o 16,9 procenta. „Očekávání vývoje průmyslu byla sice poměrně optimistická, ovšem lednová realita je předčila,“ uvedl k dnešním údajům Dominik Vraňák, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla jako i v předchozích měsících výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a elektrických zařízení. Naopak nejvíce došlo k poklesu v odvětvích výroba a rozvod elektřiny, plynu a tepla.

Hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 19,2 procenta. Nové zakázky ze zahraničí vzrostly přitom o 25,5 %, zatímco tuzemské pouze o 9,2 %. “Hodnota nových zakázek potvrzuje současný trend oživení.  Nadále převažuje vliv zakázek zahraničních nad tuzemskými. Je přitom evidentní, že českou ekonomiku netáhne nahoru jen oživení v Německu, ale i slovenská a polská ekonomika, jejichž průmyslová produkce roste výrazněji rychleji, než je průměr EU,“ uvedl Dominik Vraňák.

Nynější statistická čísla jsou ovšem i odrazem nízké srovnávací základny z roku 2010. „Lednová čísla dokládají růstovou tendenci průmyslové produkce, ale opět zde hraje roli srovnávací základna loňského roku, kdy doznívala ekonomická krize a čísla se pohybovala v záporných hodnotách. Díky tomuto faktoru vzrostla meziročně reálně o 8,3 procenta i lednová stavební produkce,“ uvedl Dominik Vraňák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět