SP ČR: Výjezd z krize bude složitější

  Podnikatelé věří naší ekonomice méně, než tomu bylo v únoru. I výhledy na příští měsíce jsou méně optimistické.

 

Březnové meziměsíční snížení důvěry v domácí ekonomiku, jak to potvrzují údaje Českého statistického úřadu, naznačují velmi pozvolný výjezd z hospodářské krize, který budou provázet výkyvy. V meziročním srovnání se však důvěra v naši ekonomiku zlepšila o 6,5 bodu.

„Naše ekonomika vystupuje z období hospodářské recese. Ovšem tento výjezd bude pozvolný a bude provázený výkyvy,“ uvedl Dominik Vraňák, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Tento názor potvrzují i údaje ČSÚ, neboť respondenti očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa růstu výrobní činnosti a dokonce mírné snížení zaměstnanosti. Také očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v únoru.

Co se týká průmyslu, tam se v březnu důvěra meziměsíčně snížila o 3 body. Oproti nízkým hodnotám v březnu 2010 je však o 14,3 bodu vyšší. Pro průmysl je rozhodujícím faktorem vývoj vnější poptávky, která již není tak výrazně limitujícím faktorem jako v loňském roce. To ale nesnižuje míru nejistoty dalšího vývoje zahraniční poptávky, která se oproti únoru snížila,“ uvedl Dominik Vraňák.

To, jak se bude dařit průmyslu a celé ekonomice je dáno několika klíčovými faktory. „Z krátkodobého hlediska bude mít rozhodující roli poptávka a růst cen vstupů. Ze střednědobého hlediska bude podstatné, zda vládní reformy dokážou přispět ke zlepšení podnikatelského prostředí, týká se to i zpružnění trhu práce, výraznější podpory technického vzdělávání a efektivní podpory výzkumu a vývoje,“ uvedl Dominik Vraňák.

 „Vláda by měla chystaná opatření posuzovat z hlediska dopadů na konkurenceschopnost a růst hospodářství. Bez toho nelze snížit deficit veřejných rozpočtů,“ uvedl Dominik Vraňák.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět