SP ČR: Nezaměstnanost klesá, chybí technicky vzdělaní lidé

    Více jak třetina tuzemských podniků pociťuje zhoršení nedostatku kvalifikovaných pracovních sil.

 

Míra nezaměstnanosti v březnu poklesla o 0,4 procentního bodu na 9,2 procenta. Další příznivou zprávou je, že již třetí měsíc v řadě se mírně zvyšuje počet volných pracovních míst, o jedno volné místo se nyní v  průměru uchází 16,1 lidí. Vývoj ohledně zaměstnanosti provází však řada neznámých.

Ekonomiku táhne zejména zpracovatelský průmysl, nejvíce k tomu přispěla výroba motorových vozidel, kovových konstrukcí a kovodělných výrobků a výroba strojů a zařízení. Ostatní sektory buď stagnují, nebo je jejich růst pomalý. Navíc jsou firmy pod tlakem efektivity a hospodárnosti a v nabírání nových pracovníků jsou opatrné. Podle odhadů proto zhruba tři čtvrtiny tuzemských průmyslových podniků nepočítá v blízké budoucnosti se změnou počtu zaměstnanců.

Odvětví, kde je patrný výrazný zájem o nové pracovníky, je zejména automobilový průmysl a také například kovozpracující průmysl či nákladní doprava. K větší tvorbě pracovních míst dojde však až po výraznějším oživení ekonomiky s růstem nad 3 procenta. V letošním roce by však zvýšení českého hrubého domácího produktu mělo zůstat pod touto hranicí.

Nehledě na poměrně vysokou míru nezaměstnanosti mnohé firmy pociťují přetrvávající problém nedostatku kvalifikovaných pracovníků. Jak vyplývá z aktuálního šetření Svaz průmyslu a dopravy ČR mezi 1600 členskými firmami (odpovědělo 213 respondentů), zhruba třetina tuzemských podniků uvádí, že pociťují zhoršení nedostatku kvalifikovaných pracovních sil. Tento fenomén potvrdilo i jiné šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR z podzimu loňského roku v jednotlivých krajích. Jeden ze závěrů byl nedostatek technicky vzdělaných lidí - na příčce důležitosti se tento problém umísťoval na 3. a 4. místě.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět