SP ČR: Export potřebuje podpořit na mimoevropských trzích

  Svaz průmyslu a dopravy organizuje v květnu dvě podnikatelské mise mimo EU, a to do Ázerbájdžánu a do Iráku.

 

Březnová čísla zahraničního obchodu navozují mírný optimismus. Skončil totiž s přebytkem 21,5 miliardy korun, přičemž vývoz oproti loňskému březnu vzrostl o 17,9 procenta. Celkově obrat zahraničního obchodu dosáhl v březnu nejvyšší měsíční hodnoty od vzniku České republiky, představoval 496,3 miliardy korun.

„Tempo růstu zahraničního obchodu je poměrně uspokojivé, a to i ve srovnání s ostatními zeměmi Evropské unie,“ uvedl Jaroslav Hanák, nový prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Březnový vývoz z České republiky táhnul zejména průmysl, přičemž největší přírůstky v absolutních objemech zaznamenaly stroje a dopravní prostředky.

 Z hlediska teritoriálního tuzemští vývozci dokazují svou konkurenceschopnost na trzích západní Evropy, což dokazuje přebytek obchodní bilance ve výši téměř 64 miliard korun.

„Je potřeba podpořit naše exportéry směrem na mimoevropské trhy. Důležité jsou proto i návštěvy ústavních činitelů v těchto zemích a zejména to, že budou provázeni misemi podnikatelů. Jen v květnu náš svaz organizuje dvě podnikatelské mise, a to do Ázerbájdžánu v rámci státní návštěvy prezidenta ČR a poté do Iráku jako doprovod premiéra. To jsou užitečné praktické kroky politiků, které pomáhají otevírat dveře našemu byznysu,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Další vývoj obchodní bilance může však být v příštích měsících provázen některými riziky. „Ceny ropy na světových trzích, nehledě na drobné nuance, jsou stále vysoké a jejich snižování je v nedohlednu, vývoj přebytku obchodu České republiky pro zbytek roku zcela určitě tak optimistický nebude,“ uvedl Dominik Vraňák, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR

 

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na adrese: http://www.spcr.cz/statistika/zo.htm

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět