SPČR: O české firmy je v Iráku mimořádný zájem

Šéf Svazu Jaroslav Hanák: Irácká strana vnímá příchod početné podnikatelské delegace jako pozitivní signál.    .

Za mimořádně úspěšnou považuje právě probíhající podnikatelskou misi tří desítek tuzemských firem v Iráku Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, vzhledem k ohromnému zájmu tamních podniků a vstřícnému přístupu iráckých oficiálních míst. „Irácká strana, ať už jde o zástupce ministerstev, tak o podnikatelskou sféru, má výrazný zájem o vzájemný byznys,“ uvedl Jaroslav Hanák. Jeho slova potvrzuje vysoká účast sedmi desítek iráckých byznysmenů na dnešním Česko-iráckém podnikatelském fóru v Bagdádu. Celkově se s našimi podnikateli setká, a to i při bilaterálních jednáních, na 250 představitelů iráckých firem.

Podnikatelskou misi, která ve dnech 23. a  24. května 2011 provází historicky první návštěvu premiéra České republiky v této zemi a také ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka a obrany Alexandra Vondry, zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR. Navazuje tím na řadu aktivit v uplynulých letech. „Za poslední období jsme do Iráku zorganizovali pět podnikatelských misí a přijali jsme osm delegací tamních podnikatelů. Vedle toho jsme zajišťovali osm oficiálních stánků při významných veletrzích v Erbílu a v Sulejmánii,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Svaz byl také iniciátorem řady dohod o spolupráci s partnerskými obchodními a průmyslovými komorami. Založena byla Česko-irácká obchodní rady mezi Iráckou obchodní komorou a Svazem průmyslu a dopravy ČR, vznikla také Česko-kurdská podnikatelská rada. Na budování vazeb navázala dnes podepsaná dohoda o spolupráci mezi Svazem průmyslu a dopravy ČR a iráckými hospodářskými komorami.

Šéfa Svazu čekají také jednání na ministerstvech společně s našimi ministry, kde české firmy chtějí prezentovat své nabídky. Například ministr Martin Kocourek má na programu setkání s iráckým místopředsedou vlády pro energetiku Husejnem Al-Šáhristáním a ministrem financí Rafím Al-Issáwím. Zítra by se měl setkat s ministrem obchodu Chairulahem Babakerem a ministrem průmyslu a nerostných zdrojů Ahmedem Násirem Al-Karbulim. A právě během těchto jednání představí své možnosti i naše podniky. Patří mezi ně například AERO Vodochody a.s., ZETOR TRACTORS a.s., ARMATURY Group a.s., ECOFLUID GROUP, s.r.o., KRÁLOVOPOLSKÁ, a.s., PROKOP ENGINEERING Brno, spol. s r.o., VAE CONTROLS s.r.o. a další významné podniky.

„Irácká strana považuje nynější návštěvu našich vrcholových politiků a příchod početné podnikatelské delegace za signál, že obchodníci a investoři se postupně zbavují strachu podnikat v této zemi,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Největší podíl na českém exportu do Iráku mají společnosti Chemoprojekt, a.s. a Technoexport, a.s. K dalším exportérům patří UNIS, a.s., Sigmainvest s.r.o. a také EGEM s.r.o. České firmy se na iráckém trhu uplatnily při rekonstrukci rafinérií, elektráren, cementáren, cihelen, infrastruktury a dalších investičních celků. Na konci roku 2010 uzavřel ZETOR TRACTORS a. s. kontrakt na dodávku 50 traktorů a Škoda Auto do Iráku vyvezla již více jak 1200 automobilů. Irácký trh zajímají však ve stále větší míře i další podniky.