SP ČR: Ekonomika příjemně rostla, riziko zpomalení trvá

  Za dobré zprávy o vývoji českého HDP v 1.Q. letošního roku může zpracovatelský průmysl.  .

 

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně rostla o 2,8 %, tedy o 0,3 procentního bodu více než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt zvýšil o 0,9 procenta, zatímco květnové odhady statistiků se pohybovaly okolo 0,6%. Statistická čísla tak do jisté míry příjemně překvapila.

 Tahounem zvýšení tvorby hrubé přidané hodnoty byl totiž stejně jako v předchozích čtvrtletích zpracovatelský průmysl a to především výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, hutní zpracování a slévárenství a také výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků.

Zdrojem ekonomického růstu byl na straně poptávky především zahraniční obchod, pozitivní vliv mělo i oživení investiční aktivity.

„Ekonomiku táhnul stejně jako i v předchozím období zpracovatelský průmysl. Opět se potvrdil zejména přetrvávající význam automobilového průmyslu, ale i hutnictví a strojírenství,“ uvedl Dominik Vraňák, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. 

Další vývoj provází řada rizik a není vyloučeno určité zpomalení růstu českého HDP v průběhu letošního roku. „Hodnocení prvního čtvrtletí je příznivé. Je ale otázkou, zda si česká ekonomika zachová podobnou dynamiku růstu i po zbytek roku. Ekonomická situace Evropské unie je totiž značně nestabilní, byť podle odhadů Eurostatu vzrostlo HDP celé Unie v prvním čtvrtletí o 2,5 procenta. V následujících měsících bude vývoj eurozóny záležet zejména na situaci v Řecku, Španělsku a Portugalsku,“uvedl Dominik Vraňák.

 „Již nyní některé signály napovídají tomu, že českou ekonomiku, a to i kvůli vysokým cenám ropy a zemního plynu a dalších komodit a mírnému ochlazení výkonnosti průmyslu v zemích eurozóny, očekává spíše zpomalení,“ uvedl Dominik Vraňák.

 

Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na webové adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR : www.spcr.cz/statistika/hdp.htm 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět