SP ČR: Stávka není řešení, když se jedná o reformách

  Zaměstnavatelé odmítají protest odborů jako krajní prostředek v době, kdy jim  vláda chce více naslouchat.  .

 

 

Svaz průmyslu a dopravy ČR, nejvlivnější zaměstnavatelská organizace v zemi, nepovažuje na pondělí vyhlášenou stávku v dopravě za vhodný prostředek dialogu s vládou.

"Nezpochybňujeme právo na stávku. Je to však nemoudré rozhodnutí,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.  

 Vedle očekávaného kolapsu dopravy v Praze a v Brně a na dalších místech v České republice a ztrát v řádech mnoha milionů korun Svaz průmyslu a dopravy ČR, hájící zájmy 31 členských svazů a 1600 firem, nepředpokládá, že by odbory dosáhly stávkou jakýchkoliv výsledků.

 „Odbory nevyčerpaly všechny možnosti dialogu s vládou, která je jim ochotna více naslouchat. Vláda odborům ustoupila v penzijní reformě, daňová reforma v paragrafovém znění je na stole a teprve se připomínkuje. Reformy jsou tedy ve fázi projednávání, takže nevidím důvod přistupovat ke krajnímu řešení jakým je stávka. Navíc poměrně intenzivně běží sociální dialog, v pondělí 20. června je termín dalšího kola pléna tripartity,“ uvedl Jaroslav Hanák.  

„V tuto chvíli jde spíše o zviditelnění odborů. Pro firmy to samozřejmě není dobrá zpráva a ani veřejnost nebude ve své většině takovému protestu nakloněna a nebude se stávkujícími sympatizovat," uvedl Jaroslav Hanák. 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět