SP ČR: Zaměstnavatelé nevidí důvod ke stávce

  Odbory nepřistoupily na výzvu Svazu průmyslu a dopravy ČR, aby zrušily chystanou čtvrteční stávku.

 

 

Po dnešním mimořádném zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity) nevidí Svaz průmyslu a dopravy ČR, nejvlivnější zaměstnavatelská organizace v zemi, a ani další zaměstnavatelské a podnikatelské organizace důvod ke stávce, která má ve čtvrtek ochromit dopravu a život v České republice.

Vzhledem k chystané stávce požádal v úterý prezident Svazu Jaroslav Hanák předsedu vlády Petra Nečase o svolání mimořádné tripartity, který tomuto požadavku vyhověl. Premiér se také dnešní tripartity zúčastnil. Zaměstnavatelé při ní apelovali na zástupce odborů, aby zvážili zrušení avizované stávky s tím, že vládní strana projevuje výraznou snahu o sociální dialog. Odbory však tento požadavek neakceptovaly.

„Odbory nepřistoupily na zrušení stávky, kterou považujeme za krajní řešení. Přitom vláda jasně dala najevo zájem o sociální dialog a hledání řešení v otázce podoby reforem,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Na mimořádné tripartitě se jednalo o některých sporných bodech, které odbory uvádějí jako důvod stávky, a to o důchodové, zdravotní a penzijní reformě. O nich se dále bude jednat v rámci tripartity příští pondělí odpoledne. „Projednávání penzijní reformy se přesouvá na pondělí, stejně jako zdravotnická a daňová reforma,“ uvedl Jaroslav Hanák.

V případě zdravotnické reformy, která se měla tento týden projednávat v poslanecké sněmovně, aniž sociální partneři měli v rukou pozměňovací návrhy, premiér ubezpečil sociální partnery, že zajistí stažení. Diskutovat by tak o ní měli sociální partneři na pondělním plenárním zasedání tripartity ještě před tím, než se dostane poslancům na stůl. „Premiér garantoval stažení projednávání zdravotní reformy z poslanecké sněmovny,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Zaměstnavatelé navrhli také, aby se vzhledem k množství reformních dokumentů tripartita scházela častěji a projednávání legislativních změn bylo intenzivnější.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět