J. Hanák v Bruselu: Musíme více zviditelnit český byznys

    Šéf Svazu usiluje o to, aby se v Praze na jaře 2012 konala velká konferenci o kohezní politice.  .

 

 

Nový prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák uskutečnil ve dnech 16. – 17. června 2011 pracovní návštěvu Bruselu s cílem představit klíčové priority své organizace hlavním evropským partnerům. Na všech setkáních tlumočil obavy českého průmyslu z přemrštěné regulace. Přislíbil maximální součinnost Svazu a bruselské kanceláře CEBRE ohledně příprav pozic byznysu k projednávaným dokumentům. Zpět přivezl návrh, aby se v Praze na jaře 2012 konala velká konferenci o kohezní politice.

 Problematika obchodní a ekonomické spolupráce s Čínou, příprava možného uzavření dohody o volném obchodu s Japonskem, situace v Rusku a budoucnost jednání v rámci WTO bylo obsahem schůzky prezidenta Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslava Hanáka s komisařem Karlem de Guchtem odpovědným za obchod (DR TRADE). Nejvyšší představitelů Svazu při té příležitosti apeloval na odstraňování netarifních bariér: „Podle obratu je Čína pro naši republiku třetím největším partnerem, ale české firmy si stěžují na povinnost dokládat různé dovozní certifikáty a na další překážky. Pro vyrovnanější obchodní vztahy musí Unie tlačit na jejich odstranění,“ řekl Jaroslav Hanák.

 Jaroslav Hanák se poté setkal s poslancem Evropského parlamentu Janem Březinou, členem Výboru pro průmysl, energetiku a výzkum. Hlavními tématy jednání byly budoucnost strukturální a kohezní politiky, podpora výzkumu a inovací a problematika jaderné energetiky. Poslanec Březina je zpravodajem Rámcového programu pro výzkum EURATOM (2012-2013).

 Zejména podpory malých a středních podniku, průmyslové politiky, restrukturalizace a nedostatku absolventů technických oboru v Evropě se týkalo jednání s generálním ředitelem DG ENTR (generální ředitelství pro podnikání a průmysl) Evropské komise Heinzem Zourkem. Prezident Jaroslav Hanák představil projednávanou českou strategii konkurenceschopnosti a s ohledem na průmyslové zaměření české ekonomiky vyjádřil politování nad malým zastoupením Čechu v rámci DG ENTR. Jaroslav Hanák dále zdůraznil: „Velkým limitem pro naše firmy je absence mezinárodně platných standardů, které by zohledňovaly potřeby malých firem.“

 Čtvrteční program uzavřel prezident Hanák účastí na prezidentské recepci evropské konfederace průmyslových svazu BUSINESSEUROPE, zastupující zájmy čtyřiceti národních zaměstnavatelských svazů a jejímž je SPČR od roku 1996 členem. Recepci pořádal prezident BUSINESSEUROPE Jürgen R. Thumann a generální ředitel Philippe de Buck u příležitosti obnovení mandátu prezidenta Thumanna na další dva roky. Večer zahájil představením svojí vize energetické politiky komisař Günter Oettinger. Komisařova vize je však podle Jaroslava Hanáka zcela odtržená od reality průmyslových evropských zemí. Akce přinesla možnost k setkáním s prezidenty dalších evropských svazů a významnými Čechy pracujícími v institucích, jako například s členem kabinetu komisaře László Andora panem Jiřím Plecitým nebo ekonomickým expertem DG SANCO Markem Havrdou. V diskusích se také zrodil nápad uspořádat v Praze na jaře 2012 velkou konferenci o kohezní politice v dalším programovacím období.

 Součástí pátečního programu prezidenta Jaroslava Hanáka bylo setkání s ředitelem odboru Generálního Sekretariátu Rady EU pro konkurenceschopnost (vnitřní trh, průmysl, výzkum a vesmír) Bertholdem Bergerem, bývalým stálým delegátem rakouského svazu průmyslu. Jednání se týkalo především právě skončené Rady EU pro dopravu a výzev, kterým evropská doprava čelí.

Dále se uskutečnilo setkání s novým prezidentem belgického zaměstnavatelského svazu VBO-FEB panem Pierrem Alain De Smedt (zvolen v březnu 2011). Při této příležitosti prezidenti diskutovali podobnost svých organizací a především problémů v oblasti sociálního dialogu i zkušenosti se stávkami, jako byla ta čtvrteční, kterou na čtvrtek svolaly odbory.

 V pátek se konalo i neformální setkání s generálním ředitelem DG MOVE (generální ředitelství pro dopravu) Evropské komise Mathiasem Ruetem a hlavním tématem byla podpora rozvoje infrastruktury. Prezident Svazu zdůraznil především potřebu internalizace externích nákladů a vyjádřil obavy nad příliš ambiciózními cíly na snížení CO2. „Doprava je pro konkurenceschopnost EU naprosto stěžejní, neměli bychom ji tedy svazovat nerealistickými limity CO2, aniž bychom nejprve dokončili kvalitní infrastrukturu,“ upozornil Jaroslav Hanák.

 Součástí pracovní návštěvy prezidenta Svazu bylo setkání se stálou představitelkou ČR při EU Milenou Vicenovou, během níž diskutovali o možnostech posílení vlivu podnikatelů na tvorbu českých pozic pro jednání v Radě EU. "Při stávající kvalitě naší vlády není možné, aby pozice vlády k zásadním předpisům s dopadem na podnikatelské prostředí tvořili úředníci. Ve Svazu již chystáme organizační změny, které by tomu měly napomoci," řekl Jaroslav Hanák. Prezident se rovněž setkal s velvyslancem ČR v Belgii Vladimírem Mullerem a diskutoval s ním ekonomickou a politickou situaci v Belgii a investice belgických firem v ČR.

 Při příležitosti konání jubilejního pátého ročníku Czech Street Party - hudebního festivalu na ulici v režii Stálého zastoupení ČR při EU a českých regionů, vyjádřil prezident Jaroslav Hanák politování nad tím, že společný projekt Českého domu, který s ministrem Karlem Schwarzenbergem v říjnu 2007 otvíral, spěje kvůli rozpočtovým škrtům MZV ke konci. "Nepořádek doma je jedna věc, ale neschopnost budovat silnou reprezentaci našich zájmů v zahraničí je do nebe volající," posteskl si Jaroslav Hanák. Ve stejném duchu se vyjádřil i při rozhovorech pro Českou televizi a Český rozhlas.

 Prezident Hanák byl při své cestě doprovázen svým poradcem Karlem Lukášem a ředitelem CEBRE a stálým delegátem SPČR Michalem Kaderou. Pro více informací kontaktujte Michala Kaderu (Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět