Zaměstnavatelé chtějí kurzarbeit a konta pracovní doby

    Tripartitní jednání bylo plné kontroverzí, zejména pak v otázce novely zákoníku práce a zdravotnické reformy.  .

 

 

Šest a půl hodin do pozdních nočních hodin trvalo v pondělí zasedání Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity). Důvodem tohoto maratonu bylo projednávání klíčových reforem a řada sporných bodů a rozdílných pohledů sociálních partnerů.

Výrazně odlišné postoje zaujali zaměstnavatelé a odbory v otázce novely zákoníku práce, kterou odboráři odmítají. Naopak zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR s ní v principu souhlasí. „Návrh novely zákoníku práce obsahuje řadu úprav, které jsme dlouhodobě požadovali,“ uvedl Pavel Juříček, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V novele jsou body, které požadovali zaměstnavatelé a které se týkají například prodloužení zkušební doby pro vedoucí zaměstnance na 6 měsíců, znovuzavedení institutu dočasného přidělení zaměstnance, rozšíření možnosti výplaty mzdy v zahraniční měně a další opatření. Ostře se zejména diskutovalo o možnosti výpovědi zaměstnance v době pracovní neschopnosti, pokud zásadně poruší léčebný režim.

Nad rámec návrhu novely usilují zaměstnavatelé ještě o dvě důležité změny, a tedy zavedení kurzarbeitu a kont pracovní doby (prodloužení vyrovnávacího období z 52 týdnů na 104 týdny). Zatímco v případě kurzarbeitu panuje určitá shoda u všech sociálních partnerů, v případě kont pracovní doby bude nutné přezkoumat, zda neodporuje „regulím“ Evropské unie.

 

Problematické bylo projednávání kontur zdravotnické reformy, jejíž podobu odbory odmítají. Zástupci odborových centrál dokonce navrhli vrácení projednávání ze třetího čtení v Poslanecké sněmovně ČR do druhého čtení. Tento návrh zaměstnavatelé po jistém váhání nepodpořili. Kabinet ústy premiéra garantoval však možnost další debaty jednat o zákonu o zdravotním pojištění 48/1997 Sb.

Současně zástupci Svazu poukázali na pokračující plýtvání ve zdravotnictví a nedostatečné kroky vlády k zamezení úniku peněz. „Zdravotnictví je nepředstavitelná černá díra, je to obrovský cedník. Ztrácí se zde peníze jak při veřejných zakázkách na speciální zařízení, problémy jsou v lékové politice, nutná je optimalizace nemocnic, lůžek a počtu lékařů,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

V souvislosti s návrhem daňové reformy zaměstnavatelé podpořili vytvoření jednotného inkasního místa (JIM). Nicméně nepovažují současné znění za finální. Zvláště požadovali, aby byla předložena analýza nákladů a přínosů JIM a návrh byl sladěn s předloženými právními úpravami ostatních rezortů. Zástupci Svazu nesouhlasí také s vypuštěním slevy na dani jako nástroje investičních pobídek, požadují zjednodušení tvorby daňového základu a daňového režimu v oblasti majetku a mimo jiné i zachování režimu zaměstnaneckých benefitů. Výsledná podoba daňové reformy bude nepochybně v příštích měsících politickým tématem zásadního významu,“ uvedl k tomu Pavel Juříček.

 V otázce kohezní politiky, kde se pro období do roku 2013 točí 26 miliard eur, zaměstnavatelé požadovali na příští období do roku 2020 snížení počtu projektů na pět, šest. “Nutná je lepší provázanost, zjednodušení a snížení počtu programů,“ uvedl Jaroslav Hanák.

 Zaměstnavatelé poměrně příznivě hodnotili Strategii mezinárodní konkurenceschopnosti ČR, kterou předložil k posouzení ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek. „Strategii považujeme za klíčový dokument. Je však třeba jeho dopracování. Hlavní ale bude jeho implementace a navázanost na státní rozpočet,“ uvedl Jaroslav Hanák.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět