SP ČR: Do prioritních zemí jen diplomatické špičky

Šéf Svazu poukázal na poradě ekonomických diplomatů na potřebu řešit některé problémy v podpoře exportu.  .

Zaměstnavatelé by uvítali, pokud by do prioritních zemí, zejména pak na trhy zemí Společenství nezávislých států, byli vysíláni ti nejlepší diplomaté s výrazným zájmem o podporu našeho byznysu. Právě o tyto trhy, zahrnující Rusko a další země SNS, mají naši exportéři mimořádný zájem. Na poradě ekonomických diplomatů v diskusním bloku „Role státu a partnerů při podpoře exportu“, to dnes uvedl prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Právě na vzdálené trhy mimo Evropskou unii by se měla podle Svazu průmyslu a dopravy ČR výrazněji soustředit česká ekonomická diplomacie. Podíl vývozu do zemí Evropské unie představuje totiž 85 procent našeho exportu, ovšem až jedna třetina jsou reexporty do třetích zemí.

Členské firmy Svazu mají zájem hlavně o Rusko, Ukrajinu, Kazachstán, země Východního partnerství, Vietnam, Turecko, Indii, Čínu, Brazílii či Irák. Zvyšuje se i jejich zájem o Afriku, kde v řadě zemní firmy nemohou počítat s podporou státu vzhledem ke zrušení ambasád a kvůli tomu, že s výjimkou Egypta a Jihoafrické republiky zde neexistují zahraniční kanceláře vládní agentury CzechTrade.

Jaroslav Hanák vyjádřil podporu rozšíření sítě zahraničních kanceláří CzechTrade. „Doufáme, že spolupráce MZV a MPO v rámci nového projektu páteřní sítě CzechTrade, který podporujeme, bude nastavena tak, aby pracovníci zahraničních kanceláří měli diplomatické krytí,“ uvedl prezident Svazu.

Prezident nejvýznamnějšího zaměstnavatelského svazu v zemi, zastupující 1600 členských firem, se kriticky vyjádřil k nedostatečnému počtu zahraničních návštěv našich ústavních činitelů za doprovodu podnikatelských misí. „Firmy mají zájem na zvýšení zahraničních cest našich ústavních činitelů, zejména předsedy vlády, které jsou provázeny podnikatelskými misemi,“ uvedl Jaroslav Hanák. Poukázal současně na výrazný efekt těchto návštěv při „otevírání dveří“ na cizích trzích pro naše firmy.

Nejvyšší zástupce Svazu kriticky poukázal na to, že „nebyl akceptován loňský návrh na zlepšení systému řízení ekonomické diplomacie ČR se zapojením soukromého sektoru“. Podle něho není také dobré pro naše exportéry skutečnost, že nebyla dopracována nová Exportní strategie.

Jaroslav Hanák na závěr svého vystoupení citovat britského minstra zahraničních věcí při představení nové koncepce britské zahraniční politiky: „Naše zahraniční politika pomáhá vytvářet prosperitu, zatímco prosperita zajišťuje fungování diplomacie, naši bezpečnost a obranu“.