SP ČR: Trh práce čeká na podzim stagnace

  V evidenci téměř půl milionu lidí bez práce je stále nemalý počet těch, kteří jsou z ní vyřazováni pro nespolupráci.    .

 

Srpen přinesl z hlediska vývoje trhu práce mírně optimistickou informaci: Míra nezaměstnanosti klesla meziročně o 0,4 procentního bodu a tedy o téměř 20 tisíc osob. Oproti červenci se počet nezaměstnaných snížil o 4 tisíce a zůstal tak v podstatě na hodnotě 8,2 %. Celkem je nyní v ČR bez zaměstnání 481 535 registrovaných osob. Mírně příznivou informací je pokles počtu uchazečů na (11,8) připadajících na jedno volné pracovní místo. Tím dobré zprávy končí. 

Podzim bude nejspíš ve znamení stagnace trhu práce, neboť tuzemský průmysl zvolnil tempo oživení a stavebnictví je v propadu. Dynamika růstu celé ekonomiky pokulhává, což se projeví na stavu trhu práce.

Na možné komplikace jeho vývoje ve druhé polovině roku poukázalo ostatně již červnové společné šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a ČNB. Vyplynulo z něho, že podniky nebudou letos ve větší míře nabírat nové pracovníky, očekávají dokonce lehký pokles počtu zaměstnanců (- 0,57 %).

„Firmy jsou velmi opatrné. Je to špatná zpráva zejména pro absolventy škol,“ uvedl Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jeho slova potvrzují informace MPSV, podle nichž v poslední době pokračoval nárůst počtu nezaměstnaných absolventů škol všech stupňů vzdělání, k 31. srpnu jich bylo evidováno 27 963.

Zaměstnavatelé usilují proto o zavedení dalších opatření nad rámec novely zákoníku práce jako jsou „kurzarbeit“ a konta pracovní doby, které by zvýšily flexibility trhu práce.

Na přetrvávající problémy trhu práce poukazuje Jitka Hejduková, ředitelka Sekce zaměstnavatelské Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Stále se nedaří propojit nabídku s poptávkou po uchazečích o zaměstnání. Je otázkou, do jaké míry je to strukturou nabízených pracovních míst a kvalifikační strukturou uchazečů“.

„Je zvláštní, že se ve struktuře uchazečů o zaměstnání se nenajdou žádní, kteří by mohli okamžitě nastoupit na téměř 41 tisíc nabízených volných pracovních míst. Ze statistických údajů vyplývá, a to i při vynechání některých kategorií uchazečů o zaměstnání jakými jsou absolventi škol či zdravotně postižení, že v evidenci stále převládá značný počet osob, kteří jsou bez podpory v nezaměstnanosti a jsou nakonec vyřazeni pro nespolupráci,“uvádí Jitka Hejduková. Podporu v nezaměstnanosti pobírá pouze necelá čtvrtina nezaměstnaných (23,2%, což představuje 111 713 osob).

Podstatné pro patrnější snížení míry nezaměstnanosti bude teprve výraznější oživení ekonomiky a její alespoň tříprocentní růst. Pro letošní ani příští rok se takový vývoj nedá očekávat.

 Další informace, včetně přehledných grafů, najdete na adrese Svazu průmyslu a dopravy ČR: www.spcr.cz/statistika/nezamestnanost.htm

Informace o vývoji nezaměstnanosti jsou zveřejněny na  adrese MPSV :

http://portal.mpsv.cz/sz/stat

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět