SP ČR: Situace v průmyslu se zhoršuje

    Tahounem vývozu zůstává  automobilový průmysl a výroba strojů a zařízení, ale i nad nimi visí riziko zpomalení růstu.    .

 

Průmyslová produkce v srpnu meziročně vzrostla reálně o 5,9 %, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů jde o 3,5 % nárůst. Tento Českým statistickým úřadem aktuálně zveřejněný údaj není však důvodem k radosti. V porovnání s červencem průmyslová produkce poklesla o 0,6 % a hodnota nových zakázek meziročně spadla o 3,4 %.

Čísla potvrzují závěry zářijového šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR a České národní banky mezi 1600 jeho členskými firmami, z něhož vyplynulo ochlazení optimismu v očekávání oživení ekonomiky. Podniky v zářijovém šetření také avizovaly zpomalení růstu zakázek a většina z nich předpokládá do konce roku stagnaci ve vývoji zakázek. Tato očekávání dokládá a konkretizuje i srpnové zjištění ČSÚ. Podle něho hodnota nových zakázek ve vybraných odvětvích meziročně klesla o 3,4 %. Tíživý je pro podniky pokles nových zakázek v tuzemsku (-14,1%) a slábnoucí zakázky ze zahraničí (+3,4%).

Zneklidňující je pro český průmysl zejména vývoj v Německu, kam směřuje 30 % našeho exportu. Mezi tamními podnikateli padá optimismus (Ifo Business Climater Index), ale i průmyslové objednávky. Ty v srpnu meziměsíčně poklesly o 1,4 %, zatímco trh počítal se stagnací.

 K meziročnímu růstu průmyslové výroby v ČR přispěla zejména výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů. Zatímco tuzemské automobilky zatím hlásí, že jedou na plné obrátky, od výrobců v evropských zemí přicházejí již signály o určitém omezování výroby.

Druhým exportním tahounem je výroba strojů a zařízení. Jak ale uvádějí zástupci členského Svazu strojírenské technologie, v průběhu příštího roku není vyloučeno potvrzení prognózy o poklesu zakázek ve tvaru širokého U.

Jak vyplývá z údajů ČSÚ, meziměsíční snížení výroby zaznamenává výroba počítačů a optických přístrojů a zařízení, výroba potravinářských výrobků a farmaceutických přípravků.

Situaci již dříve ohodnotil Martin Jahn, člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR slovy: „Dobré časy už jsou pryč a ty špatné ještě nenastaly. V současné době prožíváme klid před bouří“. Za rizikový faktor považuje situaci v eurozóně a její schopnost vypořádat se situací v Řecku a celkově s dluhovou krizí.

 Na obavy ze stoupajícího rizika poukazují i tuzemské firmy. „Od podniků přicházejí informace, že se dále zvyšují rizika a nejistota dalšího vývoje. Predikce je mnohdy na vodě,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel hospodářské sekce Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Je vysoce pravděpodobné, že nás čeká další zpomalení v průmyslu i celkového HDP. Je otázka, kde se zastaví,“ dodal.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět