SP ČR: České firmy jsou ve Vietnamu vítány

  Česko-vietnamského byznysového fóra v Hanoji se zúčastnili členové podnikatelské mise SP ČR.  .

 

 

 

Podpis smlouvy mezi tuzemskou firmou INCO Engineering a vietnamskou firmou VIMSAT o dodávkách zařízení pro vertikální transport v hlubinném dole Nui Beo v hodnotě 35 mil. USD exportu z ČR a 18 mil. USD českých technologických zařízení vyrobených ve Vietnamu, vyvrcholilo dnes Česko-vietnamské podnikatelské fórum v Hanoji. Přítomny byly bezmála dvě stovky lidí, z toho pět desítek byznysmenů – účastníků podnikatelské mise, kterou zorganizoval Svaz průmyslu a dopravy ČR. Mise provází ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka při jeho cestě po Asii.

Rámcová smlouva, uzavřená již v loňském roce, předpokládá v průběhu příštích patnácti let české dodávky v rozsahu jedné miliardy USD pro 20 vietnamských černouhelných dolů. Generální ředitel INCO Engineering Jan Houdek k tomu poznamenal: „Podpis dnešní smlouvy ukázal, že naše pětiletá trpělivá práce nebyla zbytečná“. Potřebu trpělivosti v tomto dynamicky se rozvíjejícím, ale nelehkém obchodním teritoriu, poukázal člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy ČR Pavel Kafka, který českou podnikatelskou delegaci vede.

 Ve svém vystoupení a při dalších jednáních zástupci Svaz průmyslu a dopravy zdůrazňovali vysokou konkurenceschopnost českého průmyslu a potřebu vyrovnat z českého pohledu dlouhodobě negativní saldo obchodní bilance s touto zemí. „Bylo nám nasloucháno. Zájem o spolupráci s našimi firmami je ve Vietnamu značný,“ podotknul Pavel Kafka.

 Ministr Martin Kocourek k misi poznamenal: "Do Vietnamu mě doprovázejí jak zástupci českých firem, které už mají jasnou představu o tom, v jakých oblastech a oborech tu chtějí podnikat, tak jsou tu se mnou i firmy, které jsou ve Vietnamu poprvé a díky této podnikatelské misi dostanou možnost se na vlastní oči přesvědčit o obchodních a investičních příležitostech na vietnamském trhu“. 

Podnikatelská mise, která již absolvovala návštěvu Indie, završí zítra návštěvou Srí Lanky.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět