SP ČR: Vláda udělala vstřícný krok v otázce novely horního zákona

  Na tripartitním jednání vláda slíbila analýzu dopadů návrhu novely horního zákona a  variant předdůchodů.    .

 

Vláda akceptovala připomínku Svazu průmyslu a dopravy ČR (SP ČR) ohledně chystané novely zákona č. 44/1988 (horního zákona) a připraví dopadovou analýzu. Předložena by měla být Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR do konce října. Vyplynulo to z jednání čtvrteční 94. Plenární schůze Rady hospodářské a sociální dohody ČR (tripartity). „Naše požadavky ohledně novely horního zákona se nemění. Co považuje za náš výrazný úspěch je rozhodnutí o přípravě analýzy dopadů na konkurenceschopnost, zaměstnanost a možných rizik pro bezpečnost země,“ uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel SP ČR.

Zaměstnavatelé již delší dobu požadují provedení důkladné analýzy důsledků navrhovaných změn na konkurenceschopnost tuzemského průmyslu ve srovnání s evropskými zeměmi, zejména s Německem, analýzu dopadů na zaměstnanost v surovinovém sektoru s 30 tisíci pracovníky a analýzu možných rizik pro bezpečnost země.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nyní očekává, že analýza bude podkladem pro další jednání o podobě novely horního zákona, jejíž podoba je kritizována jak ze strany zaměstnavatelů, tak i odborů a zástupců obcí a měst za přílišné posílení práv vlastníků na úkor státu. Novela totiž explicitně ruší možnost vyvlastnění pozemků se surovinovým bohatstvím.
Mezi dosud nesplněné požadavky Svazu patří ovšem to, aby novela horního zákona byla předložena v návaznosti na státní energetickou a surovinovou politiku. Jinak návrh postrádá oporu v koncepčních dokumentech a hrozí riziko dalších legislativních úprav.

Téma navýšení mezd ve zdravotnictví
V otázce požadavků odborových svazů na 10 % navýšení mezd pro zdravotnický personál, která byla vznesena při tripartitním jednání, vyjádřili zaměstnavatelé zdrženlivost. Svaz průmyslu a dopravy ČR vychází z toho, že navýšení mezd je v současnosti nad rámec finančních možností systému zdravotnictví. Nejprve se musí hledat další možnosti zefektivnění jeho financování.

Téma předdůchodů
Svaz průmyslu a dopravy ČR se dohodl se zástupci vlády na dalším postupu přípravy systému předdůchodů a na tom, že dosavadní dvě varianty budou vráceny k dopracování na expertní úroveň. Vítá příslib, že Ministerstvo financí ČR a Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR připraví rozbor finančních obou těchto dvou variant.

Zaměstnavatelé se s vládou shodli na potřebě provázanosti předdůchodů na penzijní systém, který začne fugnovat od prvního ledna 2013 a aby předdůchody byly výhodnější než předčasný důchod.

Svaz průmyslu a dopravy ČR nadále požaduje, aby zákon omezil okruh zaměstnanců, na které by se možnost předdůchodu vztahovala. Mělo by jít o zaměstnance v těžkých a namáhavých profesích, kteří vykonávají práce zařazené do 3. a 4. kategorie. Cílem úpravy by mělo být zabezpečit zaměstnance ve vybraných rizikových profesích odpovídajícím důchodem před vznikem nároku na řádný starobní důchod.

„Vzhledem k financování předdůchodů zaměstnavateli požadujeme pro ně zvýšení limitu osvobození od daně z příjmu na 3 tisíc korun měsíčně na jednoho zaměstnance,“ uvedl Zdeněk Liška.

Zástupci svazu průmyslu a dopravy ČR upozornili na to, že bude nutné provést právní úpravu v oblasti zdravotního pojištění a posouzení doby pobírání předdůchodu pro účely výpočtu starobního důchodu. Doba pobírání předdůchodu by měla být posuzována jako vyloučená doba, jinak by se na předdůchodce po dobu pobírání předdůchodu hledělo jako na nezaměstnaného. Výpadek příjmu v období 5 let z důvodu předdůchodu by tak rozměnil celkový příjem za odpracovanou dobu a snížil by výši starobního důchodu. Z hlediska zdravotního pojištění by se na předdůchodce mělo hledět jako na státní pojištěnce. V opačném případě by navrhovaná úprava mohla znamenat, že by pojistné na zdravotní pojištění musel hradit zaměstnavatel.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět