SP ČR: Průmysl nadále snižuje tempo

    Tahouny i v září zůstávají motorová vozidla, ostatní dopravní prostředky a zařízení a pryžové a plastové výrobky.    .

 

Vývoj průmyslové produkce v září přinesl plusová čísla, ovšem potvrdila pokračující trend zpomalování jeho dynamiky. Vyplývá to z dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu.

V září domácí sezónně očištěná průmyslová produkce ve srovnání s minulým rokem vykázala reálný přírůstek 2,5 %. Ovšem meziměsíčně vzrostla jen o 0,1 %, téměř stagnace pokračuje čtvrtý měsíc za sebou. Ještě patrnější je zpomalování průmyslu při porovnání čtvrtletních údajů. Jestliže v prvním čtvrtletí letošního roku vysočina průmyslová výroba mezikvartálně o 12,3 % a ve druhém čtvrtletí o 9 %, pak ve třetím čtvrtletí letošního roku byl nárůst jen 4,4 %. „Trend potvrzuje naše očekávání zpomalování průmyslu a ochlazení ekonomického růstu,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

 Konjunkturální průzkumy Svazu průmyslu a dopravy ČR a ČNB, a aktuálně také ČSÚ, naznačují postupné upadání optimismu mezi podnikateli. „Indikátor důvěry podnikatelů poklesl podle statistického úřadu jak meziročně, tak meziměsíčně, a to o 3,2, respektive o 2,7 bodu. Stejně tak to potvrzují i naše šetření, která čtvrtletně provádíme. V září se pro následující měsíce optimismus v očekávání výrobní činnosti a celkové ekonomické situace oproti předchozím měsícům mírně snížil,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Průmysl drží na nohou zejména zahraniční zakázky, zatímco domácí zakázky se snižují. Pozitivní je meziroční nárůst zahraničních zakázek o 12,7 %, nové domácí zakázky klesly o 12,4 %. „Pro nejbližší budoucnost je rizikem očekávané zhoršení zahraniční poptávky, rozhodující bude vývoj v Německu,“ uvedl Bohuslav Čížek. 

Německá vláda (ministerstvo financí) v říjnu snížila výhled tempa růstu HDP na příští rok z 1,8 na 1,0 % a podnikatelská očekávání a důvěra stále mírně klesají (IFO Business Climate Index) v důsledku dluhových krizí, nestabilní a ochlazující se globální poptávce a poklesu důvěry obecně. Klesl i index nákupních manažerů (PMI) v eurozóně.

Špatnou zprávou je pro růst tuzemského průmyslu, zvláště pak pro ocelářství i jiný dodavatelský průmysl, pokračující pokles stavební produkce. V září to bylo meziročně o 6,7 %. Stavebnictví je poznamenáno útlumem zejména velkých staveb (dopravní stavby) a celkovou nejistotou dalšího hospodářského vývoje.

 Tahouny průmyslové produkce zůstávají odvětví jako výroba motorových vozidel (příspěvek +4,0 p.b.), výroba pryžových a plastových výrobků (příspěvek +0,5 p.b.), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení  (příspěvek +0,4 p.b.).

„Podniky těží z restrukturalizačních a úsporných opatření posledních let a z příznivějšího vývoje produktivity práce oproti růstu mezd,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět