SP ČR: Průmysl táhne růst HDP jen ztěžka

  Ve třetím čtvrtletí se oproti předchozímu kvartálu česká ekonomika nezvedla a prognózy jsou spíše pesimistické.  .

 

Předběžné odhady růstu českého hrubého domácího produktu pro 3. čtvrtletí nejsou příliš optimistické. Jak dnes uvedl Český statistický úřad, vzrostl meziročně o 1,5 %. Ovšem mezičtvrtletně HDP stagnoval a potvrdil tím trend postupného zpomalování růstu výkonnosti ekonomiky.

„Česká ekonomika zpomaluje a tento trend je stále silnější. Závěr roku přinese pravděpodobně ještě méně příznivé zprávy a ani v příštím roce nepředpokládáme obrat k lepšímu,“ uvedl v reakci na údaje Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Naplňují se tak prognózy Svazu, opírající se o šetření mezi 1600 členskými firmami. Pokles tempa růstu HDP signalizovaly totiž průběžně zveřejňované výsledky průmyslu a stavebnictví a dalších sektorů.

Hlavním zdrojem růstu zůstává sice zpracovatelský průmysl a v jeho rámci zejména výroba dopravních prostředků. Ale i dynamika průmyslové produkce, která vytváří téměř třetinu českého HDP, zpomaluje. Potvrzují to porovnání jednotlivých čtvrtletí. Jestliže v prvních čtvrtletí letošního roku vyskočila průmyslová výroba mezikvartálně o 12,3 % a ve druhém čtvrtletí o 9 %, ve třetím čtvrtletí byl nárůst již jen o 4,4 %.

Klíčovým faktorem růstu českého HDP je i nadále export. I ten má své limity, dané vývojem na rozhodujících exportních trzích, zejména v Německu. „Vezeme se na málo příznivé vlně Evropské unie,“ uvedl Radek Špicar. 

Součástí dnešní situace je nejistota a nedůvěra v další vývoj. Firmy jsou proto poměrně opatrné ve svých investicích, domácnosti šetří a evropské vlády pod tlakem dluhové krize akcentují úspornou politiku.

Česká republika bude muset na tento vývoj reagovat, první reakcí by mělo být přepracování státní rozpočtu na základě nových poznatků o vývoji HDP a tudíž i příjmů. Současně je zhoršující se ekonomická situace výzvou pro vládu, aby důrazněji podpořila konkurenceschopnost tuzemských podniků a celé ekonomiky, hlavně pak průmyslu.
Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět