SP ČR: Podnikatelé věří ekonomice opět o něco méně

  Průmyslové podniky hlásí, že v příštích  třech měsících zpomalí tempo výrobní činnosti i nabírání zaměstnanců.  .

 

Přesně před rokem zveřejnil Český statistický úřad informaci o rostoucím optimismu našich podnikatelů. Tento čtvrtek přinesl pesimistické údaje, které potvrdily trend poklesu důvěry podnikatelů a spotřebitelů v domácí ekonomiku. Celková důvěra se v listopadu meziročně snížila o 7 bodů, byť oproti hodnotám v období recese (na konci roku 2008 a v roce 2009) je vyšší.

 Meziměsíčně se tento listopad indikátor důvěry podnikatelů důvěry snížil o 4,3 bodu. Důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 7,7 bodu. „Důvěra podnikatelů se oproti říjnu snížila ve všech segmentech ekonomiky. Týká se to průmyslu, ale i stavebnictví, obchodu a služeb,“ uvedl Boris Dlouhý, ředitel Sekce Hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Průmyslové podniky očekávají pro příští tři měsíce zpomalení tempa výrobní činnosti i zaměstnanosti. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se však téměř nezměnilo a zásoby hotových výrobků se zvýšily.

 Špatnou zprávou je, že podniky plánují nabírat méně pracovníků. Jejich opatrnost je ovlivněna nejistotami na zahraničních trzích a omezováním domácí poptávky. Z toho důvodu lze očekávat negativní dopad na trh práce.

 Mírně příznivou zprávou je, že pětina tuzemských podniků bude investovat do rozšíření výrobních kapacit a pořízení nových technologií. Většina investic se však bude týkat obnovy výrobních zařízení. Výhled růstu investic pro příští rok není právě růžový, dojde ke zpomalení růstu na zhruba 4 %, zatímco letos by měl meziroční růst investic dosáhnout 7 %. „Mezi méně příznivými zprávami od našich členských firem je zpráva o pětině podniků, které chtějí investovat do svého rozvoje, přece jen optimistickou,“ uvedl Boris Dlouhý.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět