Ministr Martin Kuba se sešel se zástupci Svazu

  MPO, SP ČR a Hospodářská komora budou při podpoře českých výrobců a exportérů postupovat společně.

 

 

U jednoho stolu s novým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou se včera sešli zástupci Svazu průmyslu a dopravy České republiky a Hospodářské komory České republiky.  Tématem setkání byla situace v české i evropské ekonomice, problémy českých výrobců a exportérů a především možné společné postupy při hledání řešení současné složité situace na trzích. Všichni účastníci setkání se jednoznačně shodli na společném postupu pod záštitou nového ministra průmyslu a obchodu.

„Představitelé Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory mě seznámili se svými pohledy na současnou ekonomickou situaci. Plně jim rozumím a velmi mě potěšilo, že blízké jsou i naše pohledy na možnosti řešení.  Shodli jsme se na třech základních tématech, kterými jsou konkurenceschopnost, proexportní politika a snižování administrativní zátěže podnikatelů, a budeme se jimi dále detailněji zabývat. Za tímto účelem také v dohledné době pozvu představitele obou skupin na společnou pracovní snídani,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jiří Cienciala upozornil na potřebu co nejrychlejší a nejefektivnější implementace Strategie mezinárodní konkurenceschopnosti ČR jako klíčového strategického materiálu průřezového charakteru. Ministerstvo průmyslu a obchodu hraje v hospodářské politice státu klíčovou úlohu. V situaci rostoucí ekonomické nejistoty nabývá strategická spolupráce Svazu průmyslu a dopravy a Hospodářské komory s ministerstvem průmyslu a obchodu o to většího významu. V dnešní ekonomické situaci není pro český průmysl jiná cesta, než se dohodnout a táhnout za jeden provaz,“ sdělil viceprezident Jiří Cienciala.

„Ukázali jsme panu ministrovi, že se dokážeme spojit a dohodnout na společném postupu. Obě naše sdružení reprezentují 70 procent tvorby HDP a 80 procent exportu. Jsme si toho dobře vědomi, a pokud se dokážeme spojit, může to mít pro české výrobce, exportéry i celý průmysl velmi pozitivní přínos,“ uvedl generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy České republiky Zdeněk Liška.

 „Nyní čelíme riziku další vlny hospodářského útlumu a je proto velmi důležité, aby spolu zástupci podnikatelského sektoru a státu diskutovali, spolupracovali a hledali možná nová, byť třeba netradiční, řešení a ty společně prosazovali, a pomáhali tak českému byznysu. Musíme identifikovat maximum bariér, které brání tomu, aby tuzemské hospodářství naplno využilo svůj potenciál, a nalézt cesty k jejich odstranění. Jedině tak může naše země dlouhodobě čelit rostoucí konkurenci ze zahraničí,“ řekl prezident Hospodářské komory ČR Petr Kužel.
A dodal: "Pan ministr má racionální a pragmatický přístup k věci.  Jsem rád, že jsme schopni se dohodnout a společně sladit své kroky ku prospěchu českého průmyslu, podnikatelů a exportérů.“

„Sdružení automobilového průmyslu jako zástupce jednoho z nejvýznamnějších průmyslových odvětví vítá snahu o koordinaci postupu ministerstva průmyslu a obchodu, Hospodářské komory a Svazu průmyslu a dopravy a podporuje hledání společné cesty při řešení dnešních problémů českého průmyslu,“ uvedl člen představenstva Sdružení automobilového průmyslu Miroslav Dvořák, který na jednání zastupoval prezidenta sdružení Martina Jahna.

 

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět