SP ČR: Průmysl dále zpomaluje

  Říjen potvrdil trend slábnutí domácí poptávky, také zahraniční poptávka již začíná postupně klesat.

 

Trend oslabování růstu české ekonomiky v druhé polovině roku potvrdila i dnes Českým statistickým úřadem (ČSÚ) zveřejněná data říjnové průmyslové produkce. Ta meziročně reálně rostla o 1,7 % a meziměsíčně v podstatě stagnovala při zvýšení o 0,1 %. Oproti září nedošlo ve vývoji našeho průmyslu k žádné výrazné změně. Zejména poslední dva měsíce ve srovnání s první polovinou roku ukázaly na značnou slabost vývoje,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR. Nově zveřejněná data ČSÚ ukazují, že v září byl meziroční sezónně očištěný růst pouze 1,6 % oproti původně zveřejněné hodnotě 2,5 %

„I přes schopnost některých firem reagovat na nestabilní prostředí a lepší připravenost na nepříznivé období se určité problémy začínají postupně projevovat u stále více firem a nejasný příští rok vnáší značnou opatrnost do rozhodování podniků. Podnikatelé se pohybují v nejistotě více než kdy jindy,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Říjen těžil z nárůstu zahraničních zakázek v minulých měsících. Hodnota nových zakázek sice meziročně vzrostla, ale nižším tempem, pouze o 2,1 %. Nové zakázky z tuzemska jsou stále slabé a jejich meziroční pokles činil podle ČSÚ -7,8 %. Růst nových zahraničních zakázek v porovnání s předchozím měsícem je také nižší (byť šlo o nárůst + 8,4 %). „Domácí poptávka slábne a nedostatečná. Zahraniční poptávka již začíná mírně klesat,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Nové zakázky meziročně nejvíce vzrostly v odvětví výroby chemických látek a chemických přípravků. Pokles zaznamenalo odvětví výroby počítačů, elektronických a optických zařízení a výroba základních farmaceutických výrobků a přípravků. Co se týká struktury vývoje produkce,  i nadále průmyslová produkce rostla ve výrobě motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,0 p.b., růst o 16,6 %). Vývoz silničních vozidel vzrostl o 6 mld. Kč, jednalo se o největší přírůstek.

„Tahouny zůstaly firmy z oblasti výroby osobních automobilů, které dosáhly meziročně značného nárůstu produkce a podařilo se jim nastartovat další rozvojové strategie,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Pozitivních hodnot produkce dosáhla i výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků (příspěvek +0,3pb)a výroba elektrických zařízení (příspěvek +0,2 pb). Naopak pokles produkce zaznamenala výroba elektronických a optických přístrojů, a to o 17,2 % (mimo jiné v důsledku odkládání spotřeby zboží dlouhodobého charakteru), dále výroba potravinářských výrobků (pokles – 6,7 %). Pokles pokračuje i v odvětví výroby chemických látek, chemických přípravků.

Faktory, které v říjnu podnikům nepomáhaly na straně nákladů, byly vysoké ceny importovaných vstupů, od příštího roku navíc dojde ke zdražení energie.

Klíčovou složkou růstu zůstávají zahraniční zakázky (růst o 8,4 % meziročně) a zahraniční obchod (růst vývozu o 9,6% a dovozu o 4,9%). Výsledek zahraničního obchodu je vysoké saldo obchodní bilance, v říjnu s rekordní hodnotou přebytku 25,5 mld. Kč. Vyvážely se hlavně stroje a dopravní prostředky, rostl i vývoz výpočetní techniky a strojů a zařízení využívaných v průmyslu. Dovezlo se více strojů a zařízení využívaných v průmyslu a silničních vozidel a méně elektrických zařízení, přístrojů a spotřebičů. Prohloubil se schodek obchodu s minerálními palivy.

Struktura zahraničního obchodu se odráží v pozitivním saldu se zeměmi EU, které ovšem klesá, a negativním se zeměmi mimo EU. To se meziročně snížilo o 13,4 mld. Kč i přes růst cen paliv, což představuje pozitivní signál v podobě vyšší územní diverzifikace. Ke zlepšení došlo v obchodu s Ruskem, Ukrajinou, Spojenými státy, Čínou i Japonskem.

Co se týká nezaměstnanosti, její míra poněkud klesla, ale objevují se signály minimálně o zastavení přijímání dalších pracovníků. Výraznější propouštění ohlásila například firma Arcelor Mtital reagující na pokles globální poptávky a pokles cen hutních výrobků. „Při naplnění predikcí ekonomického vývoje se v příštím roce nedá očekávat oživení trhu práce,“ uvedl Bohuslav Čížek.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět