Byznys vyzývá vládu: Podpořte záchranu eurozóny

Svaz průmyslu a dopravy ČR chce s vládou jednat o dalších krocích ČR ohledně plánu na záchranu eura.

Svaz průmyslu a dopravy ČR podporuje dohodu lídrů zemí eurozóny z pátečního jednání Evropské rady.

Svaz průmyslu a dopravy ČR je znepokojen tím, že Česká republika zatím zůstává mimo blok zemí podporujících dohodu. „Dostat se na okraj evropské integrace bez možnosti ovlivňovat její budoucí podobu by pro českou ekonomiku bylo velmi nešťastné. Otázka tedy nestojí, zda dohodu přijmout nebo odmítnout. Nýbrž za jakých podmínek ji přijmout,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR vyzývá vládu, aby zahájila jednání o dalším postupu nejen na politické úrovni, ale také se zaměstnavateli a dalšími aktéry. Jejich základem by měla být analýza dopadů obou možných scénářů postupu na českou ekonomiku a na občany.

„Co nejrychleji musíme porovnat finanční dopady na náš rozpočet, firmy a občany, s přínosy stabilní eurozóny pro naši budoucnost. V této chvíli je důležité nezůstat pasivní i proto, abychom zabránili přijetí dohod, které by obsahovaly pro nás nevýhodná opatření jako například příliš ambiciózní regulaci daňových systémů. Doufáme, že vláda co nejdříve zahájí jednání o dalším postupu nejen na politické úrovni, ale také se zaměstnavateli a dalšími aktéry,“ uvedl Radek Špicar, viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Svaz průmyslu a dopravy ČR sdružující 1 600 členských subjektů, zaměstnávající více než 800 tisíc pracovníků, je dlouhodobě znepokojen nestabilitou eurozóny, která může v případě dalšího nepříznivého vývoje ohrozit významnou část českého exportu. Zaměstnavatelé v České republice jsou proto pro účinná a systémová opatření, která sníží rizika v eurozóně a v celé Evropské unii.

S ohledem na strukturu českého exportu a zahraničních investic je naše ekonomika na zemích eurozóny přímo závislá. Hlavním hlediskem české pozice musí být proto snaha minimalizovat negativní dopady dluhové krize a eurokrize na naše firmy a na české občany.

Svaz průmyslu a dopravy ČR pevně věří, že vláda České republiky přistoupí k nelehkému úkolu zodpovědně a najde řešení, které bude pro naši zemi z hlediska perspektivy, a budoucího členství v eurozóně, nejlepší.