Premiér Azarov vyzval firmy k větší aktivitě na Ukrajině

  Svaz průmyslu a dopravy ČR byl spoluorganizátorem Česko-ukrajinského podnikatelského fóra.

 

Předseda ukrajinské vlády Mykola Azarov vyzval v pondělí 19.prosince české firmy k aktivnějším investicím na Ukrajině a uvedl, že jeho země má zájem o výraznější obchod. „Značné možnosti spolupráce  spatřuji ve strojírenství, potravinářství, zemědělství, ale také v bankovnictví a pojišťovnictví,“ uvedl Mykola Azarov na Česko-krajinském podnikatelském fóru v Praze, jehož spolupořadatelem byl Svaz průmyslu a dopravy ČR (SP ČR).

Perspektivu spolupráce v oblasti strojírenství zmínil na Fóru Petr Zemánek, ředitel Svazu strojírenské technologie, který na něm zastupoval prezidenta SP ČR Jaroslava Hanáka.  „Výroba obráběcích strojů v České republice patří ke světové špičce. Můžeme nabídnout jednotlivá obráběcí centra i celé výrobní linky včetně montážních zařízení. Rovněž dodávky investičního charakteru, jako jsou sklářské linky, stroje pro těžařský a dřevozpracující průmysl mohou být pro ukrajinské partnery atraktivní,“ obrátil se Petr Zemánek na téměř dvacítku ukrajinských podnikatelů, kteří provázeli premiéra Azarova na jeho oficiální návštěvě v České republice.

Petr Zemánek zmínil i další obory možné kooperace, a to energetiku a elektroenergetiku. „České firmy mají co nabídnout, zejména systémy řízení a bezpečnosti provozu elektráren i přenosových linek,“ poznamenal a zmínil i oblast komunální energetiky a využití obnovitelných zdrojů energie. Za perspektivní označil dopravní strojírenství, a to jak pro silniční, tak i pro kolejovou dopravu, technologie pro ochranu životního prostředí, ale i potravinářský, těžební či chemický průmysl.

Na Fóru zazněla slova, že česko-ukrajinský obchod má na co navazovat. Jen za deset měsíců letošního roku obrat vyrostl o 39 %, export o 45,5% a import o 33%. Účastníci se však shodli na tom, že obchodní potenciál má nemalé rezervy. „Naší ambicí je navyšovat vývoz, a to hlavně hi-tech zboží s vysokou přidanou hodnotou, ve službách a v investicích,“ uvedl v této souvislosti Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Debata přítomných podnikatelů potvrdila zájem obou stran o povzbuzení vzájemných ekonomických vztahů. „Věřím, že zlepšení podmínek pro působení firem, kultivace podnikatelského prostředí, odstraňování netarifních překážek obchodu či snižování administrativní zátěže přispějí v budoucnu ke zvýšení angažovanosti českých firem na ukrajinském trhu,“ řekl Martin Kuba, ministr průmyslu a obchodu ČR. V této souvislosti uvítal pokrok, k němuž došlo v rámci jednání Evropské unie a Ukrajiny o „Prohloubené a komplexní dohodě o volném obchodě“. „Podporuji její rychlé uzavření,“ uvedl Martin Kuba.  Zmínil i zájem české strany o politicky a ekonomicky stabilní Ukrajinu s transparentním a předvídatelným podnikatelským prostředím.

Ministr na Fóru slíbil promyšlenou a cílenou podporu rozvoje obchodně-ekonomických vztahů, zejména pak cílenou institucionální podporou. Tuto institucionální podporu mimo jiné poskytuje podle jeho slov Česko-ukrajinská smíšená komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědecko-technickou spolupráci, jejíž 5. zasedání proběhlo v Kyjevě minulý týden.

Svaz průmyslu a dopravy ČR se dlouhodobě angažuje v podpoře našich exportérů a investorů na Ukrajině. Například v roce 1995 zorganizoval podnikatelskou misi na Ukrajinu u příležitosti oficiální návštěvy ministra zahraničí ČR Josefa Zieleniece. Od té doby připravil Svaz několik podnikatelských misí na Ukrajinu, z nich nejvýznamnější byla ta, která doprovázela prezidenta ČR Václava Klause v roce 2005 do Kyjeva a Oděsy.

S Ukrajinským svazem průmyslníků a podnikatelů má Svaz průmyslu a dopravy ČR uzavřenou smlouvu o spolupráci, kterou naplňuje zejména na poli spolupráce v rámci mezinárodních organizací.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět