TZ_1_2012_SP ČR: Průmysl v listopadu - příjemné překvapení

    Růst podpořil automobilový průmysl a strojírenství. Prosincové hodnoty již tak vysoké pravděpodobně nebudou.

 

 

Průmyslová produkce v listopadu přinesla překvapení v podobě meziročního nárůstu reálně o 5,4 procenta, po vyloučení sezónních vlivů meziměsíčně o 2,7 procenta. „Od našich exportně orientovaných členských firem máme řadu pozitivních signálů. Tyto hodnoty růstu jsou však relativně vysoké a dost nečekané,“ uvedl Bohuslav Čížek, analytik Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Jak uvádí Český statistický úřad, hlavními tahouny zůstala výroba dopravních vozidel a výroba strojů a zařízení: K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +3,2 procentního bodu, růst o 17,7 %), výroba strojů a zařízení (příspěvek +1,0 p.b., růst o 12,9 %) a výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, tepla a klimatizace (příspěvek +0,9 p.b., růst o 10,2 %). Průmyslová produkce nejvíce klesla v odvětvích výroba počítačů, elektronických a optických přístrojů a zařízení (příspěvek -0,9 p.b., pokles o 21,8 %), výroba potravinářských výrobků (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 6,4 %) a výroba chemických látek, chemických přípravků (příspěvek -0,1 p.b., pokles o 4,6 %).

„Pozitivní výsledky již dlouhodobě přicházejí z automobilového průmyslu, vysokou hodnotu růstu podpořilo i dokončení většího množství zakázek v tomto měsíci z oblasti strojírenství. Prosincové hodnoty zřejmě tak vysoké již nebudou,“ uvedl Bohuslav Čížek.

 Meziročně rostly tržby z průmyslové činnosti (v běžných cenách o 6,6%, oproti říjnovým 2,1 %) a hodnota nových zakázek (o 4 % oproti 2,1 % v říjnu). Jasně se však ukázalo rozevírání nůžek mezi oslabující domácí poptávkou a zahraniční poptávkou. Tuzemské nové zakázky klesly o 6,8 procenta, zatímco nové zakázky ze zahraničí vzrostly o 10,6 procenta.

„Zahraniční poptávka zůstává hlavním faktorem růstu, který vnáší průmysl do kladných hodnot. Domácí tržby totiž v běžných cenách klesly o 0,7 procenta a tuzemské zakázky klesly o 6,8 procenta. Jsou to sice lepší výsledky než v říjnu, ale stále poukazují na silnou závislost na zahraničním vývoji a slabou domácí poptávku. V tomto smyslu je pak nutno s větší opatrností ze strany vlády zvažovat fiskální opatření podvazující růst domácí poptávky,“ uvedl Bohuslav Čížek. 

Jednu z hlavních otázek hospodářských výsledků ČR v letošním roce představuje nadále ekonomický vývoj v eurozóně. „Na přelomu roku vzhledem k vývoji zakázek v listopadu by v průmyslové exportní produkci k výraznému zbrzdění dojít nemělo, ale zpomalení vývoje eurozóny se do výsledků postupně promítne. Pesimističtější alternativou stále do určité míry zůstává i případné zhoršení evropské dluhové krize, dalších fiskálních konsolidací a problémů evropských bank. Řada podnikatelů zůstává i nadále ostražitých a snaží se o aktualizace svých střednědobých strategií,“ poznamenal analytik Bohuslav Čížek.

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět