TZ_2_2012_SP ČR: Novela zákona o úrazovém pojištění se musí zrušit

 Na konferenci v Senátu zaměstnavatelé kritizovali postup Ministerstva práce a sociálních věcí ČR.    .

Svaz průmyslu a dopravy ČR požaduje zrušení či pozdržení do roku 2015 účinnosti tzv. zákona o úrazovém pojištění, které předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR. Zástupci tohoto nejvýznamnějšího zaměstnavatelského svazu v ČR odmítli ministerský návrh na konferenci, která se konala v úterý 10. ledna v Senátu.

Zaměstnavatelům nevyhovuje skutečnost, že agenda pojištění pracovních úrazů a nemocí z povolání byla převedena do agendy sociálního pojištění. Změna systému je pro zaměstnavatele nepřijatelná, neboť by ztratili svoji pojistnou ochranu a přesto by měli nadále nést celou finanční tíži systému úrazového pojištění. V řadě případů by měli hradit i vyšší pojistné.

„Navrhované změny zhorší postavení zaměstnavatelů. Zvýší se administrativní náročnost. Odmítáme také to, aby zaměstnavatelé, kteří nezpůsobují pracovní úrazy, museli v rámci tzv. odvětvové solidarity platit více na úkor těch, kde úrazy vznikají. Navrhovaný způsob bude zaměstnavatele nutit k dalšímu pojišťování kvůli případným soudním sporům o výši odškodného,“ uvedl Zdeněk Liška, generální ředitel Svazu průmyslu a dopravy ČR.
„Zákon řeší pouze sankce, nikoliv prevenci,“ dodal Zdeněk Liška.

Účinnost zákona č. 266/2006sb. o úrazovém pojištění zaměstnanců byla již dvakrát odložena. Důvodem byly legislativní i věcné nedostatky zákona a jednak nepřipravenost České správy sociálních věcí, které je správa pojištění svěřena.

Svaz průmyslu a dopravy ČR konstatuje, že odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání je oblastí, která po celá léta funguje poměrně spolehlivě a vyhovuje zaměstnavatelům i zaměstnancům.

TZ_2_2012

Mostýn Milan
/
kategorie Tiskové zprávy
zpět